Ποιος φοβάται τον Πούτιν

1284

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες σε αρκετές χώρες του πλανήτη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, κάνοντας αίσθηση διότι περιέχει άγνωστες πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία ενός από τους πλέον μυστικοπαθείς ηγέτες της εποχής μας («Ο Πούτιν από το Α ως το Ω», εκδόσεις Εξάντας). Δεν είναι το πρώτο πόνημα που αφιερώνει στον Ρώσο Πρόεδρο, ο ουκρανικής καταγωγής πρώην διπλωμάτης του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Φεντορόφσκι. Είχε προηγηθεί το ”Poutine, l’ itinéraire secret” (Πούτιν, η μυστική διαδρομή, Éditions du Rocher), ένα βιβλίο αναφοράς που δεν έχει μεταφρασθεί ακόμη στην ελληνική.

Διαβάζοντάς τα μαθαίνει κανείς αρκετά για το πώς σκέφτεται ο ”νέος τσάρος”, όπως τον αποκαλούν, της Ρωσίας. Επίσης ανακαλύπτει μετ’ εκπλήξεως, το πόσα κοινά έχει με τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. (τις αρχές για την οικογένεια, την πεποίθηση της χρησιμότητος της θρησκείας στον δημόσιο βίο, τη λατρεία της δυνάμεως και την απώθηση για το πολιτικώς ορθό και το κατεστημένο). Τέλος αντιλαμβάνεται γιατί ο Πούτιν κτυπά πρώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κριμαίας, όταν νιώθει πως απειλείται.

Θα κλείσω το σημερινό σημείωμα με μια διασκεδαστική ιστορία, αυτή της ανόδου του στην εξουσία: Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συζητά με την κόρη του, που είναι ο πιο έμπιστος σύμβουλός του, και τον φίλο της για τον ποιον θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό της χώρας. «Γιατί δεν διαλέγετε τον αξιωματικό της KGB, που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλειά σας;» προτείνει το boyfriend, και η ιδέα του γίνεται αποδεκτή. Κατ’ αυτόν τον τυχαίο τρόπο ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε το εισιτήριο για να γίνει ο πιο ισχυρός –από την άποψη της απολύτου εξουσίας– ηγέτης του πλανήτη, ξυπνώντας φαντάσματα του παρελθόντος, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, και δημιουργώντας μία νέα αυτοκρατορία, που έχει αρχίσει να βρυχάται.