Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να φας αυτή την εποχή

1753

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Η άνοιξη είναι πλέον εδώ αλλά και οι ιώσεις χορεύουν γύρω μας. Παρ’ όλα αυτά, εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας με τον πιο ισχυρό σύμμαχο: τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η Keri Gans, R.D., συγγραφέας του βιβλίου The Small Change Diet, μας εξηγεί ποια φρούτα και λαχανικά φθινοπώρου είναι τα πιο πλούσια σε βιταμίνες και σε μεταλλικά στοιχεία.

Η θερμοκρασία αυτό το διάστημα μας μπερδεύει λιγάκι… Το πρωί βγαίνουμε με ένα ελαφρύ πουκαμισάκι και μέχρι το απόγευμα η θερμοκρασία έχει πέσει για τα καλά. Ταυτόχρονα, μαζί με τα πρώτα λουλούδια και δέντρα που ανθίζουν, ανθίζουν και οι ωραιότατες αλλεργίες. Όπως καταλαβαίνεις, το ανοσοποιητικό σου σύστημα χρειάζεται ενίσχυση. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσεις στη διατροφή σου μερικά από τα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου …τώρα που οι δύο εποχές μοιάζουν τόσο πολύ.

Τα μήλα

Τα τραγανά και απολαυστικά μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μπορεί ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.Επίσης, τα μήλα είναι πλούσια και σε πηκτίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου. Δοκίμασε να φτιάξεις μια μηλόπιτα.

Η κολοκύθα

Η κολοκύθα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βελτιώσει την όρασή σου. Επίσης, είναι γεμάτη με φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την κακή χοληστερόλη, αλλά και με βήτα καροτίνη, η οποία σε προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μία καλή πηγή σιδήρου, που βοηθάει το σώμα σου να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και βιταμίνης Κ, που προάγει την καλή υγεία των οστών σου. Τα μίνι λαχανάκια, επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βασική βιταμίνη για ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το πράσινο λαχανικό μπορεί να σε τρομάζει λίγο για το πώς θα το μαγειρέψεις, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις!

Δες και τέσσερις ακόμα τροφές του φθινοπώρου που ταιριάζουν και στην άνοιξη!