Πώς να αντιμετωπίσετε τον θυμό του παιδιού σας

1512

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

Ο θυμός στο παιδί είναι ότι είναι το κλάμα για τα βρέφη. Αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη ότι κάτι το απασχολεί, το ενοχλεί & γενικά ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό που θα πρέπει εξαρχής ως γονείς να διερευνήσετε είναι ποιες συγκεκριμένες στιγμές το παιδί παραφέρεται, γίνεται οξύθυμο & επιθετικό, με ποια συγκεκριμένα (πρόσωπα & πράγματα) αλλά και με τι αφορμές (καταστάσεις) θυμώνει & γενικά νιώθει άσχημα το παιδί σας. Σε κάθε περίπτωση αυτά που θα πρέπει να πράξετε όταν διαπιστώσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας που σας ανησυχούν & δεν μπορείτε να τις διαχειριστείτε, είναι  τα εξής:

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας…

    Με το να υψώνετε του τόνους & να απειλείτε το παιδί σας (με τιμωρίες, ποινές κλπ) το μόνο που καταφέρνετε είναι να το τρομοκρατήσετε & να το εξαγριώσετε ενώ αυτό που πραγματικά επιδιώκετε είναι να το συνετίσετε & να το καθησυχάσετε. Οι ακραίες αντιδράσεις, επιπλήξεις, τιμωρητικές μέθοδοι & σίγουρα με την άσκηση βίας (ακόμα και ένα χαστούκι) θα εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Αντίθετα, αν δει εσάς να ελέγχετε τη συμπεριφορά σας & να διατηρείται την ψυχραιμία σας εκείνη την ώρα, μπορεί αυτό να λειτουργήσει ως το πρώτο βήμα για να μάθει κι εκείνο να ελέγχει τη δική του.

  • Οι κανόνες της οικογένειας θα πρέπει να τηρούνται… και από εσάς…

    Βασικό πλαίσιο κανόνων σε σχεση με την τήρηση καλής συμπεριφοράς θα πρέπει να τηρούνται από εσάς τους γονείς… μιας και η μίμηση αλλα & η αναπαραγωγή προτύπων συμπεριφοράς αποδεικνύεται βασική αιτία της εκδήλωσης επιθετικότητας & βίαιης συμπεριφοράς στα παιδιά. Όσο και να υποδεικνύουμε στο παιδί να μην φωνάζει ή να μην παραφέρεται, να είναι ήρεμο… αν βλέπει τους γονείς να πράττουν το αντίθετο και να είναι  ασυνεπείς με τα όσα προσπαθούν να του μεταδώσουν (κανόνες, συμβουλές) για να διορθωθεί… αυτή κατάσταση δημιουργεί σύγχυση στο παιδί και σίγουρα το αποσυντονίζει με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει σαφές «σήμα» για το πια είναι η ορθή & κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά.

  • θα πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τα συναισθήματά του παιδιού…

    Συχνά οι γονείς παραβλέπουν το πως αισθάνονται τα παιδιά τους & στρέφουν την προσοχή τους στην ενδεχομένως ανάρμοστη συμπεριφορά. Προσανατολιστείτε αποκλειστικά στις ανάγκες του παιδιού και σκεφτείτε τι του συμβαίνει, τι σκέφτεται, τι νιώθει. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και στηρίξτε το.

  • Ανταμείψτε το…

    Αντί να δίνετε την προσοχή σας στο παιδί σας μόνο όταν συμπεριφέρεται αρνητικά αντί να το επικρίνεται ή επιπλήτεττε… δώστε του προσοχή  & επιβραβεύστε το όταν συμπεριφέρεται υποδειγματικά & σωστά.

Να είστε σίγουροι ότι αν είστε ένας γονιός διαθέσιμος & με θέληση να κατανοήσετε τις ανάγκες του παιδιού σας & να τις καλύψετε… σύντομα ο θυμός, η ένταση και η επιθετικότητα στη σχέση σας θα αποτελούν παρελθόν.