Πώς να νικήσω την θλίψη των εορτών (Audio Article)

2208

Γράφει ο Αίσωνας Ευστρατιάδης
Ο Αίσωνας είναι επικοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, εκφωνητής διαφημίσεων και καμιά φορά καταπιάνεται με θέματα ψυχολογίας ειδικά τις γιορτές!

Η παρακάτω συνταγή ισχύει και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε γιορτή, επέτειο ή γενέθλια.

Το γεγονός ότι νιώθουμε κάποια λύπη τις ημέρες των εορτών καταρχήν δεν σημαίνει ότι έχουμε κατάθλιψη. Οι γιορτές υπάρχουν ως έθιμα που έχουν θεσπιστεί για να χαιρόμαστε κάτι θυμούμενοι κάποιο γεγονός του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση οι γιορτές δεν είναι για να λυπούμαστε κατά κανένα τρόπο. Το γεγονός λοιπον που μας κάνει να λυπόμαστε δεν είναι τα ίδια τα Χριστούγεννα φυσικά, παρά μόνο ο,τι άθελα μας έχουμε συνδέσει με την περίοδο των Χριστουγέννων. Με άλλα λόγια φταίει η σύνδεση που έχουμε κάνει. Είναι το ίδιο με το εάν για παράδειγμα κοιτάξουμε ένα μουσικό δίσκο και αναπολίσουμε κάποιον άνθρωπο ή γεγονός. Βλεπετε στη ζωή κάνουμε συνεχώς συνδέσεις, είτε ηθελημένα είτε χωρίς να το καταλαβαίνουμε ότι το κάνουμε. Σιγουρα όμως το κάνουμε και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άρα λοιπόν τι φταίει που στεναχωριόμαστε τις γιορτές;

Φταίει που τα θέλουμε όλα δικά μας. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο που λένε και στο μακρινό Τέξας. Δηλαδή θέλουμε μία ή δύο μέρες το χρόνο να έχουμε όλους ή όλες τις πρώην παρούσες να τις αγαπάμε και να μας αγαπάνε και να μην είχαμε ποτέ χωρίσει. Θέλουμε να αλλάξουν όλα ως δια μαγείας ξαφνικά με μία ευχή. Θέλουμε οι ξενιτεμένοι φίλοι μας να είναι και αυτοί μαζί μας και να γιορτάζουμε όλοι μας μαζί, και οι πρώην και οι νυν. Καλά βέβαια λογικό είναι να θέλαμε και οι αποθανόντες να γιόρταζαν μαζί μας. Γιατί για μία μέρα το χρόνο θέλουμε να γίνουν όλα «ένα». Αυτό θέλουμε, να μην μας λείπει κανείς να μην έχουμε καμία εγνοια, να αγαπάμε τους πάντες και να μας αγαπάνε όλοι. Ωραία, δεν γίνονται όλα μαζι, το κατάλαβα, τώρα τι πρέπει να κάνω για να μην στεναχωριέμαι;

Θα σας πω, είναι ευκολο, αν νιώθετε κάποια απελπισία ενώ διαβάζετε τούτες τις αράδες μην ανησυχείτε θα σας πω τι θα κάνετε. Θα κάνετε ότι δεν κάνατε ποτέ πριν. Μην πάτε να προσποιηθείτε καταρχήν ότι δε συμβαίνει τίποτα. Γιατι πολύ απλά πράγματι συμβαίνει. Εξω στους γύρω δρόμους, σε κάποια πλατεία, σε κάποια σπίτια, ή σε κάποια νυχτερινά κέντρα σίγουρα κάποιοι διασκεδάζουν λόγω των εορτών. Αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεούστε να το κάνετε και εσείς, και επιπλέον δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχετε καμία διάθεση να γιορτάσετε ότι θα πρέπει να το κάνετε υποχρεωτικά. Η χαρά βγαίνει πηγαία και δεν τη βγάζουμε με το τσιγκέλι. Έτσι λοιπον εάν εχετε συνδέσει όπως είπαμε και προηγουμένως τις γιορτές με συγκεκριμένες καταστάσεις ή ανθρώπους καιρός είναι να κανετε τα στραβά μάτια. Αρχίστε να αποσυνδέετε καταστάσεις και ανθρώπους με ημερομηνίες. Θα μου πείτε, δεν είναι ευκολο, και εγω θέλω κάτι χειροπιαστό να μου πεις κύριε αρθρογράφε! Οκ, ήρθε η ώρα για το χειροπιαστό και πρακτικό μέρος της υποθέσεως.

Πρώτον, ζείτε μόνοι και νιώθετε μοναξιά, μη διανοειθείτε να στολίσετε το σπίτι γιατί όλα θα σας θυμίζουν γιορτές. Εάν σας καλέσουν κάπου να πάτε βέβαια, μην κάτσετε μέσα, να πάτε και να χαρείτε το γεγονός ότι σας κάλεσαν, όχι το γεγονός ότι είναι γιορτές. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα. Επίσης, μην αλάξετε στυλ ντυσίματος, αυτό το λάθος θα σας θυμίσει ότι είναι κάποια μέρα διαφορετική από τις άλλες με αποτέλεσμα να περιμένετε να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές σας ταυτόχρονα, βλεπε αρχή του άρθρου. Εάν σας καλέσουν σε μπουζούκια ενώ εσεις ακούτε Σεμπάστιαν Μπαχ, μην προσποιηθείτε ότι σας αρέσουν και πείτε ψέματα στον εαυτό σας. Δεν πρόκειτε να διασκεδάσετε και θα λυπηθείτε περισσότερο που προσπαθείτε να κάνετε κάτι που δεν σας ταιριάζει απλά και μόνο να μην είστε μόνοι. Καλύτερα διαβάστε μισό βιβλίο και κοιμηθείτε. Και επιτέλους σταματήστε να σκέφτεστε το τι κάνουν οι άλλοι αυτή την ώρα. Το σίγουρο είναι ότι θα πέσετε έξω. Διότι όταν είμαστε σπίτι και νιώθουμε μόνοι, εκείνο που σκεφτόμαστε είναι ότι μόνο εμείς είμαστε μόνοι ενώ όλος ο υπόλοιπος πλανήτης γιορτάζει σε κάποιο νυχτερινό κέντρο και εμείς μονο λείπουμε. Καταλάβετε ότι μόνο το μηδεν κόμα τόσο τις εκατό είναι σε κάποιο κέντρο, αφήστε που οι περισσότεροι από αυτούς που πάνε δεν το διασκεδάζουν από την πολυκοσμία και θα εύχονται να ήταν σπίτι τους κάτω από το πάπλωμα.

Με άλλα λόγια, να είστε ο εαυτός σας, κάντε τα στραβά μάτια όταν βλέπετε αντικείμενα που συμβολίζουν γιορτές και κοιτάξτε να περάσετε όμορφα είτε μόνοι σας είτε μαζί με κάποιο φίλο ή φίλη. Αν μπορείτε πάτε έναν κινηματογράφο ή ένα θέατρο, και προσοχή, με ουδέτερο θέμα και όχι εορταστικό. Έτσι θα καταφέρετε να παραμείνετε αποσυνδεδεμένος/ή από οποιαδήποτε πρίζα σας συνδέει με ανθρώπους ή γεγονότα του παρελθόντος. Κοινώς, ζήστε στον παρόντα χρόνο.