Ποτέ Ξανά! Never again!

1311

Γράφει η Λέγκω Μιχαλοπούλου

Αυτή την φορά φαίνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει εκεί στην Αμερική…  Γιατί; Γιατί πολύ απλά τα παιδιά αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Και ως γνωστόν τα παιδιά ανέκαθεν συμβόλιζαν την ελπίδα…

Never Again! Ποτέ Ξανά! Έτσι ονομάστηκε η πρωτοβουλία παιδιών που σώθηκαν από το μακελειό στο σχολείο της Φλόριντα. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να ανοίξει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την οπλοκατοχή στην Αμερική, να απαγορευτεί η αγορά συγκεκριμένων τύπων όπλων και γενικότερα να τεθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στην πώλησή τους. Οι μαθητές προχωρούν ακόμα ένα βήμα, δίνοντας ραντεβού στις 24 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον σε μια ειρηνική πορεία που ονομάζουν ‘’March for our lives”. Εκείνη την μέρα αναμένεται να δώσουν το παρόν μαζί με τα παιδιά τους και γονείς αλλά και αμερικανοί πολίτες από πάρα πολλές πολιτείες.

Βέβαια η Αμερική έχει βαθιά ριζωμένη μέσα στην κοινωνία της την κουλτούρα των όπλων και μάλιστα θεσμοθετημένη από το αμερικανικό Σύνταγμα. Και αν σκεφτούμε ότι ο Donald Trump, υποστηρίζεται ανοικτά από τον NRA (τον πανίσχυρο οργανισμό που υποστηρίζει την οπλοκατοχή και ιδρύθηκε το 1871) τότε η μάχη προβλέπεται πολύ δύσκολη…

Μόλις χθες παρακολούθησα έκπληκτη στο BBC τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει κατά την διάρκεια συνάντησής του με επιζήσαντες μαθητές από το σχολείο της Φλόριντα ότι «αν είχαμε έναν δάσκαλο πεπειραμένο στην χρήση όπλων τότε θα μπορούσε κάλλιστα να τερματιστεί η επίθεση στο σχολείο πολύ γρήγορα…». Δηλαδή όχι περιορισμός αλλά αντίθετα χορήγηση και άλλων όπλων και αυτή την φορά στα χέρια δασκάλων!!! Και μόνο αυτή η συμβολική διάσταση του… ανεκδιήγητου επιχειρήματος του  Donald Trump, αφήνει τον κάθε ευαίσθητο πολίτη ανά την υφήλιο με το στόμα ανοικτό…

Είναι ανατριχιαστικό ότι σήμερα στην Αμερική, ένα παιδί πριν είναι ηλιακιακά επιτρεπτό να αγοράσει μια μπύρα, μπορεί να αγοράσει ένα όπλο. Από μικρό γαλουχείται (ή καλύτερα αποβλακώνεται … ) μέσα από τα video games και τις «ταινίες δράσης» του Χόλλυγουντ όπου τερατώδη στην μορφή και την… αποτελεσματικότητα όπλα, κυριολεκτικά εξαϋλώνουν ανθρώπινες ζωές με το πάτημα μιας σκανδάλης. Πολλά παιδιά εκεί δεν ξέρουν  κατά πού πέφτει η Ελλάδα αλλά γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν τα ημιαυτόματα. Και είναι το προκάλυμμα της άμυνας και του δικαιώματος της προσωπικής προστασίας από τον κάθε είδους «εχθρό», όπου τα όπλα υπάρχουν και διατίθενται νόμιμα και με απίστευτη ευκολία απ’άκρη-σ’άκρη στην αμερικανική ήπειρο.

Καμιά φορά έχουμε στο μυαλό μας πέντε-δέκα πόλεις της Αμερικής, εκεί όπου η διανόηση και η υψηλού επιπέδου διαπολιτισμικότητα έχουν συνθέσει ένα φιλελεύθερο και πιο «προοδευτικό» προφίλ ( Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη κ.λ.π. ) και ξεχνάμε ίσως την  απείρως μεγαλύτερη γεωγραφικά επιφάνεια, αυτήν που αποκαλούμε «βαθιά Αμερική», η οποία συντηρεί τον μύθο του καουμπόη που με το αγαπημένο του περίστροφο πυροβολεί, σκοτώνει και ύστερα με ταχυδακτυλουργικό τρόπο το ξαναχώνει περήφανα στην θήκη του.

Αν σκύψουμε με προσοχή πάνω απ’την παγκόσμια ιστορία θα δούμε ότι συγκλονιστικά δυσάρεστα γεγονότα αλλά και ανεπαρκείς, επικίνδυνοι ηγέτες έγιναν αφορμή να ξαναβρεί η ανθρωπότητα τον χαμένο της «ανθρωπισμό». Ας ελπίσουμε σήμερα ότι αυτά τα παιδιά που καμιά φορά αφελώς αποκαλούμε «αμερικανάκια» θα σηκώσουν το δικό τους ανάστημα με τόλμη, επιμονή και διάρκεια.

Γιατί ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ κι ας μην του φαινόταν…

Η Λέγκω Μιχαλοπούλου είναι συγγραφέας. Το  βιβλίο της  ”Κατ΄οίκον”, είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται μέσα σε έναν οίκο ευγηρίας.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.