Πρεμιέρα: “H Ρόζα της Σμύρνης” – Μια βαθιά ανθρώπινη… «ερωτική» ιστορία!

2043

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

Υπόθεση:

Σμύρνη 1922…

Η Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη), γόνος πλούσιας οικογένειας – μια αινιγματική Σμυρνιά αρχόντισσα – παντρεύεται.

Αθήνα 1987…

H Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) & κρύβει ένα… επτασφράγιστο μυστικό – που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν.

Όμως το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας) – ενός αρχιτέκτονα – τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας & πιο συγκεκριμένα στα χνάρια… της αινιγματικής Ρόζας!

 

Στην Αθήνα του 1987 ο Δημήτρης ετοιμάζει μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης & ψάχνοντας, ανακαλύπτει σε ένα τούρκικο παλιατζίδικο ένα… ματωμένο νυφικό.

1b113e291891e02b450785b6644cb590

 

Αναζητώντας την ιστορία του…

καταλήγει στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει με την εγγονή της & δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της.

rosa_06

 

Μια παλιά φωτογραφία & ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά…ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούργια. 

f1_647


Ιστορία…
Η «Ρόζα της Σμύρνης» περιγράφει – μια συναρπαστική & καθηλωτική “ερωτική” ιστορία – που ξεκινάει το ταξίδι της από τη Σμύρνη του 1922 για να μας χαρίσει μια νοσταλγική αναδρομή από εικόνες μιας άλλης… Αθήνας της δεκαετίας του ’80.
“Το μεθυστικό άρωμα των παλαιοπωλείων, η σαγήνη του μυστηρίου, η ελκυστική γοητεία του ταξιδιού & η δύναμη του έρωτα συνθέτουν την ατμόσφαιρα & τη διαδρομή που ακολουθούν οι τέσσερις ήρωες στις δυο μεριές του Αιγαίου, συνειδητοποιώντας πως οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων είναι αυτές που γράφουν & επισφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία”.
Ο Γιώργος Κορδέλλας σκηνοθετεί τη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη & τους ταλαντούχους Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου και Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλους κλειδιά στην καρδιά μιας δραματικής & βαθιά συγκινητικής ρομαντικής ιστορίας.

INFOS
– η Ρόζα της Σμύρνης είναι μια μεγάλη & φιλόδοξη παραγωγή με γυρίσματα:
στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα.
– Η πιστή σκηνογραφική & ενδυματολογική αναπαράσταση(απόδοση) δύο εποχών… μας μεταφέρουν νοερά & με μαγικό τρόπο στη Σμύρνη του ’22 και στην Αθήνα του ΄87, χαρίζοντας στην ταινία μια αυθεντική & νοσταλγική ατμόσφαιρα.
– Το σενάριο της ταινίας που υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη).
– Την ταινία ντύνει μελωδικά η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ τα τραγούδια σε στίχους Γιώργου Κορδέλλα ερμηνεύουν: η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ.

– Η Χριστίνα Λαζαρίδη διασκευάζει το μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλη – Θεοδοσιάδη, “Ισμαήλ και Ρόζα” με τον Γιώργος Κορδέλλα, κυρίως γνωστό από τηλεοπτικές δουλειές (Αναστασία, Τζιβαέρι) να σκηνοθετεί.

 

– Η ταινία αναμένεται στις αίθουσες στις 22 Δεκέμβρη…


 

Δείτε το trailer: