Πρώτη αποπομπή καρδινάλιου – ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

602

Το Βατικανό απέπεμψε οριστικά από τους κόλπους της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας τον πρώην καρδινάλιο Θίοντορ ΜακΚάρικ, αφότου κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και για επιδίωξη ερωτικής συνεύρεσης κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Ο 88χρονος πλέον ΜακΚάρικ είχε ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, όμως η Εκκλησία απέρριψε τελεσίδικα τις θέσεις του.

Η απομάκρυνση του ΜακΚάρικ ανακοινώθηκε πέντε ημέρες πριν την βαρυσήμαντη σύνοδο των προκαθήμενων των εθνικών Εκκλησιών με αντικείμενο την αντιμετώπιση των σκανδάλων κακοποίησης και παρενόχλησης που ταλανίζουν επί χρόνια το Βατικανό.

Ο ΜακΚάρικ, πρώην αρχιεπίσκοπος στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο πρώτος καρδινάλιος που χάνει τον τίτλο στην νεότερη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, και ο πλέον υψηλόβαθμος ιερέας που αποπέμπεται από τον κλήρο.

Πρόκειται για θεαματική πτώση για έναν άλλοτε ισχυρό εκκλησιαστικό παράγοντα, ο οποίος συναναστρεφόταν πολιτικούς ηγέτες αλλά όταν προσέγγιζε νεαρούς άνδρες ήθελε να τον αποκαλούν «θείο Τεντ».

Οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην καρδιναλίου χρονολογούνται από τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν ήταν ανερχόμενος κληρικός στην ιεραρχία των ΗΠΑ.