Πρωτιά στην Ελλάδα: Γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς

741

Ιστορία έγραψαν Έλληνες και Ισπανοί ιατροί καθώς ολοκλήρωσαν με επιτυχία εξωσωματική γονιμοποίηση για πρώτη φορά με γενετικό υλικό από τρία άτομα.

Η τυχερή είναι μία 32χρονη Ελληνίδα η οποία γέννησε την Τρίτη αγοράκι βάρους 2,9 κιλών. Μητέρα και παιδί χαίρουν άκρας υγείας.

Οι Ελληνες γιατροί, για να ξεπεράσουν τη μέχρι τώρα στειρότητα της μητέρας, επιστράτευσαν μία νέα πειραματική τεχνική. Χρησιμοποίησαν ένα ωάριο από τη μητέρα, σπερματοζωάρια από τον πατέρα αλλά και ακόμα ένα ωάριο από άλλη γυναίκα.

«Το αναφαίρετο δικαίωμα μίας γυναίκας στη μητρότητα, με δικό της γενετικό υλικό, έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψαθάς, πρόεδρος του Institute of Life στην Αθήνα, Παναγιώτης Ψαθάς.

«Είμαστε περήφανοι να ανακοινώσουμε πώς επετεύχθη μία διεθνής καινοτομία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πλέον, βρισκόμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και άλλες γυναίκες με πολλαπλές αποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση ή σπάνιες γενετικές ασθένειες να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί», πρόσθεσε ο κ. Ψαθάς.

Πάντως, το BBC σημειώνει σε ρεπορτάζ του πως πολλοί Βρετανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εγείρει «ηθικά ερωτήματα» και ότι δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί.