Ρόδι το θαυματουργό

1549

Είναι γεγονός ότι το ρόδι δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των ιδιαίτερα δημοφιλών φρούτων. Έχει συνήθως τη τιμητική του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στην αλλαγή της νέας χρονιάς, αφού χρησιμοποιείται στα πλαίσια παραδοσιακού ελληνικού εθίμου ως καρπός ζωής και καλοτυχίας. Κατά τα άλλα, είναι ένα υπέροχο φθινοπωρινό φρούτο με ζουμερή γεύση που τα τελευταία χρόνια κερδίζει γενναία έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών: μπορεί να καταναλωθεί ως χυμός που προσφέρει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες ή προστίθεται για να δώσει ιδιαίτερη γεύση και χρώμα σε πράσινες σαλάτες.

Μερικά από τα πλέον σημαντικά οφέλη του ροδιού, ικανά να μας πείσουν για να τo εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, είναι τα εξής:

  1. Περιέχει τη γνωστή και αγαπημένη βιταμίνη C που προφυλλάσει από λοιμώξεις, ιώσεις και ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
  2.  Προλαβαίνει την ακμή και ο χυμός του διορθώνει τα προβλήματα με την πέψη και την κακή κυκλοφορία του αίματος αφού ως γνωστό, τα σπυράκια αποτελούν αποτέλεσμα πεπτικών δυσλειτουργιών και γενικότερα θεμάτων που σχετίζονται με τις ορμόνες.
  3. Τα πλούσια αντιοξειδωτικά του ροδιού αποτελούν ένα ισχυρό «όπλο» κατά της πρόωρης γήρανσης και των προβλημάτων που εμφανίζονται στο δέρμα μετά την υπερέκθεση κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.
  4. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει ένας οργανισμός από την κατανάλωση ροδιών προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
  5. Η κατανάλωση χυμού από ρόδια λειτουργεί ως φίλτρο αποτοξίνωσης για τα νεφρά και το ήπαρ, ενώ ρυθμίζει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τον μεταβολισμό.
  6. Οι σπόροι του λειτουργούν θεραπευτικά ακόμα και στην επούλωση πληγών και μολύνσεων χωρίς σημάδια και ουλές.
  7. Τέλος, πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα συστατικά του δρουν ανασταλτικά απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ και παράλληλα επιδρούν με ευεργετικό τρόπο ακόμα και στο γενετικό υλικό των κυττάρων του σώματος.

Ακόμα λοιπόν να εντάξετε το ρόδι στην καθημερινή σας διατροφή;;;