Σε δημοπρασία κορυφαίοι της Νεοελληνικής Ζωγραφικής

216

Οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής δίνουν το παρών στη δημοπρασία Ιανουαρίου της VERGOS Auctions. Το ενδιαφέρον κεντρίζει «H αποθέωση της Ομορφιάς» του Κωνσταντίνου Παρθένη, έργο με τιμή εκτίμησης 300.000 – 400.000 ευρώ.

Η VERGOS Auctions, ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος Οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα, υποδέχεται το 2021 με τη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής – Ιστορικών & Φιλελληνικών Αντικειμένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ. Η δημοπρασία θα προβληθεί παράλληλα από το κανάλι της εταιρίας στο YouTube.

Σε δημοπρασία τα μεγαλύτερα ονόματα της νεοελληνικής ζωγραφικής

Με άξια εκπροσώπηση των μεγαλύτερων ονομάτων του ελληνικού εικαστικού χώρου, η ενότητα της Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής περιλαμβάνει εξαίρετες, μεταξύ άλλων, συνθέσεις.

πινακας

Γιάννης Μοραλης, Μαυρος αγγελος σε κίτρινο φόντο

Έργα των: Α. Ακριθάκη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Μ. Θεοφυλακτόπουλου, Θ. Τσίγκα, Β. Κανιάρη, Χ. Καρρά, Γ. Κόττη, Γ. Μόραλη, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Κ. Παρθένη, Παύλου (Διονυσόπουλου), Π. Σάμιου, Γ. Σπυρόπουλου, Θ. Στάμου, Γ. Τσαρούχη, Π. Τέτση, Κ. Τσόκλη, Α. Φασιανού, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά. Δείτε το παρακάτω βίντεο

Σε δημοπρασία το έργο του Παρθένη με διαστάσεις 3,22 m X 1,60 m

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, δικαίως αναμένεται να προσελκύσει το εντυπωσιακό τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγω σπανιότητας, έργο του Κ. Παρθένη, «H αποθέωση της Ομορφιάς», 1940. Ο δημιουργός πραγματεύεται εκ νέου ένα θέμα που είχε περιλάβει το 1940 στην πρότασή του για τη διακόσμηση αίθουσας του δημαρχείου της Αθήνας. Η σύνθεση διατηρεί τις μνημειακές διαστάσεις του έργου του δημαρχείου (3,22 m X 1,60 m), χωρίζεται όμως τώρα σε τρεις ζώνες, η καθεμία από τις οποίες αποτελεί μία ωδή στην απόλυτη Ομορφιά.

πινακας

Κ.Παρθένης, «H αποθέωση της Ομορφιάς», 1940

Πλήθος Φιλελληνικών Αντικειμένων στη δημοπρασία

Στην κατηγορία Ιστορικών & Φιλελληνικών Αντικειμένων, την οποία για πρώτη φορά ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συμπεριέλαβε στις δημοπρασίες του το 2009 με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, ξεχωρίζουν το εξαιρετικά σπάνιο έργο του Νικ. Καντούνη, “Πορτραίτο του επάρχου Κεφαλληνίας Πανταζή Καρύδη”, το έργο “Ρήγας Φερραίος ο Βελενστινλής” του Ν. Εγγονόπουλου όπως και η “Η ναυμαχία του Ναβαρίνου” του Giovanni Luzzo. Στην κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης μία εκτενής σειρά έργων του Ν. Βρυζάκη όπως και πλήθος άλλων φιλελληνικών αντικειμένων.

πινακας

Γιάννης Τσαρούχης

Πώς θα γίνει η δημοπρασία

Η δημοπρασία, εφόσον τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού YouTube. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των αντικειμένων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την σελίδα www.vergosauctions.com.

πινακας

Νίκος Εγγονόπουλος

πινακας

Σπύρος Παπαλουκάς

Πηγή: iefimerida