Σε Σαουδάραβα πρίγκιπα το έργο του Ντα Βίντσι έναντι 450 εκατ. δολαρίων

948

Είναι ένας σχεδόν άγνωστος Σαουδάραβας πρίγκιπας, από μια απομονωμένη πλευρά της οικογένειας, που δεν έχει ιστορία ως συλλέκτης έργων τέχνης και δεν έχει καμία γνωστή πηγή μεγάλου πλούτου. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Μπαντέρ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvator Mundi» που πωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία τον περασμένο μήνα.

Η αποκάλυψη ότι ο Μπαντέρ είναι ο αγοραστής, όπως φαίνεται από έγγραφα που ήλθαν σε γνώση των New York Times, συνδέεται με ένα από τα πιο σαγηνευτικά μυστήρια του κόσμου της Τέχνης, με ίντριγκες στα παλάτια της Σαουδικής Αραβίας που κλυδωνίζουν την περιοχή. Ο πρίγκιπας Μπαντέρ δαπάνησε το τεράστιο ποσό σε αυτή την αμφιλεγόμενη και αντιμουσουλμανική απεικόνιση του Ιησού, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα περισσότερα μέλη της σαουδαραβικής ελίτ, ανάμεσα στα οποία και μέλη της βασιλικής οικογένειας, διώκονται για αδικήματα όπως η διαφθορά και ο πλουτισμός. Οπως φαίνεται, ο πρίγκιπας Μπαντέρ είναι φίλος και συνεργάτης του ηγέτη αυτής της εκκαθάρισης, του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αγορά των 450,3 εκατ. δολ. είναι η σαφέστερη απόδειξη της επιλεκτικής φύσης αυτής της εκκαθάρισης. Οι οπαδοί του διαδόχου του θρόνου θεωρούν ότι πρόκειται για έναν μεταρρυθμιστή αλλά η πλημμυρίδα των συλλήψεων δεν έχει προηγούμενο για τα σαουδαραβικά δεδομένα, κάνοντας τις δυτικές κυβερνήσεις να ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους επενδυτές σχετικά με το κράτος δικαίου.

Ακόμα και πριν από την αγορά του πίνακα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε προκαλέσει την προσοχή, όταν πριν από δύο χρόνια αγόρασε, από στιγμιαίο ενθουσιασμό, το υπερπολυτελές σκάφος Ρώσου ολιγάρχη έναντι μισού δισ. δολαρίων.

Η ταυτότητα του πρίγκιπα δεν έγινε γνωστή στον οίκο δημοπρασιών παρά την ημέρα της πώλησης. Ηταν τόσο άγνωστος, που στον οίκο Christie’s προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την ταυτότητά του και να δουν αν διέθετε τους πόρους για μια τέτοια αγορά. Ακόμα και όταν έδωσε την εγγυητική επιστολή των 100 εκατ. δολ. για να λάβει μέρος στη δημοπρασία, οι δικηγόροι του οίκου τον πίεσαν να τους πει από πού είχε τα χρήματα και ποια ήταν η σχέση του με τον Σαουδάραβα κυρίαρχο, τον βασιλιά Σαλμάν. Ο πρίγκιπας απάντησε ότι ήταν ένας από τους 5.000 πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας. Για τον πρίγκιπα Μπαντέρ η αγορά του πίνακα ήταν παρακινδυνευμένη κίνηση, καθώς θα μπορούσε να προσβάλει τις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπατριωτών του. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν προφήτης και η απεικόνιση οποιουδήποτε προφήτη είναι ιεροσυλία. Τα «χτυπήματα» στη δημοπρασία ξεκίνησαν από τα 100 εκατ. δολ. και εξακολούθησαν να ανεβαίνουν κατά 10 εκατ. δολ. Οταν η τιμή του πίνακα έφτασε τα 330 εκατ. δολ., ο πρίγκιπας Μπαντέρ άρχισε να ποντάρει μεγάλα ποσά. Σε όλους κόπηκε η ανάσα όταν προσέφερε 350 εκατ. δολάρια. Η δημοπράτηση του πίνακα συνεχίστηκε μέχρι που ο πρίγκιπας ανεβάζοντας κατά 30 εκατομμύρια έφτασε το τελικό ποσό.

Πηγή: Η Καθημερινή