Σε συμβιβασμό 44 εκατ. δολαρίων κατέληξε ο Γουάινστιν με τα θύματά του

620

Νέα τροπή παίρνει το πολύκροτο σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων στο Χόλιγουντ μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν ήρθε σε συμβιβασμό με τις γυναίκες που τον κατηγορούν για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς και με τα πρώην στελέχη του ομίλου του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου οι δικηγόροι του Γουάινστιν πέτυχαν συμβιβασμό ύψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα την απόσυρση όλων των αγωγών σε βάρος του χολιγουντιανού παραγωγού.

Ο Γουάινστιν αρνείται ότι έχει κακοποιήσει ή παρενοχλήσει σεξουαλικά τις περισσότερες από 75 γυναίκες που τον κατηγορούν. Τον Ιούνιο θα κάτσει στο εδώλιο στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος από δύο γυναίκες για σεξουαλικά εγκλήματα, ανάμεσά τους και ο βιασμός.

Όπως γράφει η Wall Street Journal και το Associated Press, η συμφωνία φαίνεται πως «έχει κλείσει» και αφορά την υποβολή αποζημίωσης στα φερόμενα θύματά του, αλλά και στα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του στούντιο του Γουάινσταϊν.

Η αγωγή κατά του παραγωγού υποβλήθηκε το 2018 στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και κατηγορούσε τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Weinstein Co ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους υπαλλήλους από ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον και την σεξουαλική επιθετικότητα του Γουάινσταϊν.

Επίσημα έχουν κατατεθεί 15 μηνύσεις εις βάρος του. Η εταιρεία Weinstein Co απέλυσε τον Γουάινσταϊν και υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, ενώ ο παραγωγός αποβλήθηκε και από την Ακαδημία των Όσκαρ. «Είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε ο δικηγόρος Άνταμ Χάρις.

Οι κατηγορίες σε βάρος του 68χρονου Αμερικανού αποτέλεσαν την αφορμή για τη γέννηση του κινήματος #MeToo που έδωσε σε εκατοντάδες γυναίκες τη δυνατότητα να βγουν δημοσίως και να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.