Σήμερα η “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα”

594

Σήμερα Σάββατο, διοργανώνονται σε τριάντα πόλεις της Ελλάδας εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 12ης “Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα”, μιας κινητοποίησης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας,  στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Eκατοντάδες εθελοντές του Ινστιτούτου θα βρίσκονται έξω από συνολικά 31 νυχτερινά κέντρα για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση. Παράλληλα, θα ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον “οδηγό της παρέας” που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.

Το μήνυμα της βραδιάς θα είναι: “όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει…ο οδηγός της παρέας”, ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ινστιτούτου θα συμβουλεύουν τους οδηγούς να αφήσουν το όχημά τους και να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ή να καλέσουν ταξί, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

Στο θεσμό λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου, πανευρωπαϊκά, ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Ελλάδα, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με τα οποία, 9 στους 10 οδηγοί αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο, ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια αλκοολούχων ποτών.
Τη φετινή διοργάνωση στηρίζουν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, εκδηλώσεις για την “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” θα γίνουν σε κέντρα διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κατερίνη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ