SOS! Πως θα βγεις ζωντανός αν το αυτοκινητό σου πέσει στη θάλασσα

1917

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

 

Για να βγεις σώος & αβλαβής από ακραίες καταστάσεις, καλό είναι – για παν ενδεχόμενο – να έχεις προετοιμαστεί εκ των προτέρων για το πως θα δράσεις.

Κυριολεκτικά…

φαντάσου η ζωή σου να κρέμεται απο μια κλώστη & επειδη κάθε δευτερόλεπτο περνάει εις βάρος σου…δώσε προσοχή στον οδηγό επιβιώσης ομάδας διάσωσης, που μας εξοπλίσει όλους με απαραίτητες γνώσεις & μας δείχνει τον ενδεδειγμένο τρόπο να…δραπετεύσουμε από ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται στο νέρο.

Οι συμβουλές…

  • Βήμα 1ο

Μόλις το αυτοκίνητο “προσγειωθεί” στο νερό, απασφάλισε ζώνη ασφαλέιας & ανοίξε δίχως… δεύτερη σκέψη το παράθυρο του οχήματος σας.

  • Βήμα 2ο

Μην το σκέπτεσαι καθόλου…φρόντισε αμέσως να… “δραπετεύσεις” από το βυθιζόμενο ΙΧ, πριν καταλήξεις και εσύ μαζί του στο βυθό.

Οι διασώστες προειδοποιούν…

– ότι ο διαθέσιμος χρόνος σας – για μια επιτυχημένη “απόδραση” – κυμαίνεται στο…1 λεπτό περίπου, μέχρι να ανταλλάξεις… τον τελευταίο ασπασμό με το αγαπημένο σου αυτοκινητάκι.

– Μη κάνεις άσκοπες κινήσεις που σου στερήσουν πολύτιμα δευτερόλεπτα…προσπαθώντας να απεγκλωβιστείς & αγκομαχώντας να ανοίξεις την εξώπορτα για να διαφύγεις…μοιραίο λάθος! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα καταφέρεις, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης του νερού που θα σου ασκηθεί.

Συνοπτικά…

[…Ξεκουμπώστε τη ζώνη ασφαλείας…ανοίξετε το παράθυρο, βγείτε έξω & αναδυθείτε στην επιφάνεια…]

 

Να θυμάσαι ότι…!

ο πιο έυκολος τρόπος να ανοίξεις το παράθυρο είναι… χειροκίνητα, αλλά αν τυχόν είσαι τυχερός και το όχημα σου διαθέτει ηλεκτρονικά παράθυρα – οι πιθανότητες να τα καταφέρεις – εκτινάσσονται κατακόρυφα…αφού και οι ειδικοί διαβεβαιούν ότι τα συγκεκριμένα παράθυρα λειτουργούν τουλάχιστον 10 λεπτά μετά τη βύθιση του στο νερό.

 

Επίσης

  • Μην ανοίξεις το παράθυρο…σπάστο…

–  Σε καμμία περίπτωση μην ροκανίσεις άσκοπα το χρόνο σου με βεβιασμένες & περιττές κινήσεις –  προσπαθώντας να σπάσεις το παμπρίζ – είναι φτιαχμένο από ανθεκτικό γυαλί αλλά και η κλεψύδρα αμείλικτη και αδειάζει…εν ριπή οφθαλμού.

–  Μια άλλη λύση…είναι να είστε εφοδιασμένοι με ένα βαρύ & αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι σφυρί, κατσαβίδι, κλειδί.

Εναλλακτικά…

– χρησιμοποιείστε τακούνια ή ακόμα & αγκώνα – στοχεύοντας – στις άκρες του παραθύρου & όχι στο κέντρο του τζαμιού.

  • Τα παιδιά σας & τα μάτια σας…

– Αν έχετε μαζί σας παιδιά, οι διασώστες συνιστούν να κάνετε τις εξής κινήσεις…

  1. ξεκουμπώστε τη δική σας ζώνη ασφαλείας

2. Ανοίξτε το παράθυρο

3. Απελευθερώστε απο τη ζώνη το μεγαλύτερο παιδί και βγάλτε από το παράθυρο πρώτο & στη συνέχεια το μικρότερο παιδί και τελευταίοι εγκαταλείπουν το όχημα οι γονείς. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται  οι πιθανότητες να σωθούν όλοι.

  • Αναδυθείτε ακολουθώντας τις φυσαλίδες…

– Μέσα στο νερό είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας. Για να βγείτε στην επιφάνεια κολυμπήστε προς τις φυσαλίδες

 

https://www.youtube.com/watch?v=3MpZvPEFbDc