Στην Ελβετία για ευθανασία ο Dj Φάμπο

1636

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Σε ευθανασία υποβλήθηκε τη Δευτέρα ο σαραντάχρονος Ιταλός Dj, Φαμπιάνο Αντονιάνι, σε κλινική της Ελβετίας. Ο «Dj Φάμπο», όπως τον αποκαλούσαν στον χώρο της μουσικής, τα τελευταία χρόνια ήταν τετραπληγικός λόγω τροχαίου δυστυχήματος. Τρία χρόνια τώρα είχε χάσει την όραση του και ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι με τρομερούς πόνους.

Ο ίδιος είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και του Ιταλικού Κοινοβουλίου να εγκρίνουν ειδικό νόμο, ώστε να μπορέσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε ειδική νοσοκομειακή υποδομή.
Η συζήτηση όμως περί νόμου σχετικά με την λεγόμενη «βιολογική διαθήκη» δεν σημείωσε καμία ουσιαστική πρόοδο.

Η περίπτωσή του έχει απασχολήσει όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία με συνέπειες στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, ενώ από την άλλη η Καθολική Εκκλησία εναντιώνεται στην έγκριση του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι θα διέδιδε την κουλτούρα του θανάτου.

Στη «βιολογική διαθήκη» ο κάθε πολίτης θα εκφράζει προκαταβολικά τη βούληση του για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η ιατρική υποστήριξη -όπως και η σίτιση του- σε περίπτωση που χάσει τη δυνατότητα αυτόνομης κρίσης ή και επαφής με το περιβάλλον του.

Η αρραβωνιαστικιά του στήριξε την επιλογή του, αφού ο διάσημος Dj είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η ζωή του δεν θύμιζε καθόλου στη ζωή που ζούσε πριν, μιας που ο ενθουσιασμός και η ευτυχία που τον χαρακτήριζαν είχαν πια χαθεί. Στο τελευταίο του μήνυμα ο Φαμπιάνο Αντονιάνι έγραψε: «Επιτέλους έφτασα στην Ελβετία, αλλά τα κατάφερα μόνον χάρη στις δυνάμεις μου και όχι με την βοήθεια του ιταλικού κράτους».

Συνοδός του στο ταξίδι προς την Ελβετία ήταν ο Μάρκο Καπάτο, στέλεχος του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο οποίος κινδυνεύει κατά την επιστροφή του στην Ιταλία να συλληφθεί και να καταδικασθεί σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης διότι, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος που είναι σε ισχύ, στήριξε εμπράκτως άτομο που επέλεξε να αυτοκτονήσει.