Στο πάνθεον των αθανάτων ο Νίκος Κούνδουρος

1668

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Σε ηλικία 90 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Βέρος Κρητικός, γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου 1926, είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του πως οι γονείς του αρνήθηκαν να πολιτογραφηθεί ως Αθηναίος παρόλο που γεννήθηκε στην Αθήνα, εξαιτίας των μετακινήσεων του πατέρα του λόγω του επαγγέλματός του. Γι’ αυτό οι γονείς του τον μετέφεραν στη Κρήτη, τυλιγμένο σε μια πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αλλά μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. Η σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης οριοθετήθηκε με τη «Μαγική Πόλη» το 1954 ενώ με το πρωτοποριακό έργο «Ο Δράκος» το 1956 πέτυχε την απόλυτη αναγνώριση. Ακολούθησαν «Οι παράνομοι» (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) κ.ά.

Είχε αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό, όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας αλλά και στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης, είχε τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» καθώς και για την ταινία του «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Πιο συγκεκριμένα, οι «Μικρές Αφροδίτες» τιμήθηκαν με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία τη δεκαετία 1950-1960.

Αντίγραφα πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Καλό του παράδεισο…