Στο σφυρί ο πίνακας με τους χιμπατζήδες του Banksy – Οι συνειρμοί με το Brexit

702

Το έργο του καλλιτέχνη του δρόμου Bansky που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο από πρωτεύοντα θηλαστικά θα βγει στο σφυρί την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο, μόλις μερικές ημέρες μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων στο πλαίσιο των διεργασιών για το Brexit.

Με τον τίτλο Devolved Parliament (αποκεντρωμένο κοινοβούλιο), ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

Το έργο θα εκτίθεται στον οίκο Sotheby’s από σήμερα πριν δημοπρατηθεί την προσεχή Πέμπτη σε πολύ ιδιαίτερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έναν μήνα πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, και σε μια χώρα που παραμένει πολύ διχασμένη τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το έργο, που έχει μήκος τέσσερα μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του μυστηριώδους καλλιτέχνη, αναμένεται να πωληθεί έως και 2,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Την εβδομάδα αυτή, στη Βουλή των Κοινοτήτων σημειώθηκε τόσο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής.

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτόν τον πίνακα», δήλωσε ο Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του οίκου Σόθμπις, αποκαλώντας «καθημερινό σίριαλ» τις σκηνές που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες στο κοινοβούλιο.

Για τον Μπράντσικ, το έργο του Μπάνκσι υπογραμμίζει «την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά».

Ο πίνακας είχε αρχικά εκτεθεί το 2009 στο μουσείο της πόλης του Μπρίστολ, στη νοτιοδυτική Βρετανία, απ’ όπου κατάγεται ο Μπάνκσι. Ωστόσο, φέτος ο καλλιτέχνης παρουσίασε εκ νέου το έργο του για να συμπέσει με την ημερομηνία του Brexit, που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου του 2019, 10 χρόνια μετά την πρώτη έκθεσή του, εξήγησε ο Μπράντσικ.

Με την αφορμή αυτή, άλλαξε και ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν Question Time (η ώρα της ερώτησης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ