Τα 10 επαγγέλματα που έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς

972

Δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς… ψυχροί δολοφόνοι, όπως στις ταινίες – οι οποίες τείνουν να δείχνουν ακραίες και μη ρεαλιστικές περιπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ψυχοπαθείς (άνθρωποι που πάσχουν από κάποιου είδους ψυχοπάθεια) ζουν ήρεμα δίπλα μας και μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι ακόμα και φίλοι ή συναδέλφοί μας, που απλά κρατούν τα προβλήματά τους για τον εαυτό τους.

Βέβαια, μπορεί να μην είναι εγκληματίες, αλλά οι συνάνθρωποί μας με ψυχοπάθεια μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στους γύρω τους με τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές τους και την φαινομενική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών

Οι ψυχοπαθείς μπορούν να προσποιηθούν ότι έχουν συναισθήματα για να πετύχουν τον στόχο τους. Λόγω της έλλειψης ενσυναίσθησης, ποτέ δεν λυπούνται πραγματικά για εκείνους που γίνονται δέκτες των όποιων κακόβουλων ενεργειών τους. Αλλά, όταν τα πράγματα παίρνουν λάθος τροπή, συνήθως εκδηλώνουν τάσεις αυτο-λύπησης. Δεν έχει τίποτε να κάνει με τύψεις, αλλά με μια βαθιά λύπη για τους ίδιους και για τις συνέπειες -για τον εαυτό τους- για ό,τι έχουν κάνει.

Σε άλλες περιπτώσεις θα πουν ωμά ψέματα, χωρίς καμία ένδειξη αμφιβολίας για αυτό που λένε και θα μεταχειριστούν τους άλλους για να τους βάλουν να κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι 1 στους 100 ανθρώπους έχει ψυχοπαθητικές τάσεις.

Ακολουθούν κωδικοποιημένα μερικά βασικά γνωρίσματα των ψυχοπαθών:

  • Αγαπούν μόνο τον εαυτό τους
  • Είναι άτομα παρορμητικά και συνήθως δεν μπορείς να βασιστείς πάνω τους
  • Βαριούνται και αγανακτούν εύκολα. Πολλές φορές αυτή η αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικότητα
  • Έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους: μπορούν να είναι ευχάριστοι τη μία μέρα και εντελώς αντικοινωνικοί την επόμενη

Ποια επαγγέλματα προσελκύουν περισσότερο τους ψυχοπαθείς

Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Statista για λογαριασμό του βρετανικού Independent κατέληξε σε μία λίστα με 10 δουλειές, όπου είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ένα άτομο με ψυχοπάθεια.

Τα αποτελέσματα κατά σειρά μεγαλύτερης πιθανότητας είναι:

1. CEO (Chief Executive Officer) – Εκτελεστικός διευθυντής

2. Δικηγόρος

3. Εργαζόμενος στα media (TV/ραδιόφωνο)

4. Πωλητής

5. Χειρουργός

6. Δημοσιογράφος

7. Αστυνομικός

8. Κληρικοί

9. Σεφ

10. Δημόσιος υπάλληλος

Πώς συμπεριφέρονται οι ψυχοπαθείς στον χώρο εργασίας

Οι Paul Babiak και Robert Hare μελέτησαν και κατέγραψαν σε βιβλίο τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών σε εργασιακούς χώρους. Πρόκειται βέβαια για ακραίες περιπτώσεις ψυχοπαθών, οι οποίοι λένε ψέματα, χειραγωγούν, εξαπατούν και συμπεριφέρονται με εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης.

Η καταχρηστική συμπεριφορά αυτών των ατόμων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Η μεγαλομανία των ψυχοπαθών μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και αντιπαλότητα τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τους ανώτερούς τους.

Βέβαια, κάποια από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών εκλαμβάνονται ως θετικά στοιχεία στη σημερινή σκληρή αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, οι ψυχοπαθείς μπορούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε μία συνέντευξη και έτσι προσλαμβάνονται πιο εύκολα. Επίσης, διαθέτουν αποφασιστικότητα και σκληρότητα απέναντι σε δύσκολες αποφάσεις.

Ωστόσο, τα ψυχοπαθή άτομα σε ηγετικές θέσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στους εργαζόμενούς τους. Τέλος, τα άτομα αυτά δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τοξικό τρόπο στον χώρο εργασίας.

 

Πηγή:in.gr