Η καθηλωτική εφηβική ταινία “Ποτέ δεν κλαίω” (“I never cry”) του Piotr Domalewski από την Πολωνία, ένα γλυκόπικρο δράμα ενηλικίωσης που εξερευνά την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων σκιαγραφώντας το ζοφερό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η δεκαεπτάχρονη Όλα, η οποία ταξιδεύοντας από την Πολωνία στη Ιρλανδία για να παραλάβει τις στάχτες του πατέρα της, έρχεται αντιμέτωπη με την αδυσώπητη γραφειοκρατία και ανακαλύπτει πως ο μονίμως απών μπαμπάς της είχε μια κρυφή ζωή… Η πρωταγωνίστρια Zofia Stafiej κέρδισε το βραβείο καλύτερης παιδικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενώ το φιλμ απέσπασε ακόμα τα βραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).
Το βραβείο καλύτερης παιδικής ερμηνείας (για αγόρι) δόθηκε στον Αρίφ Σάικχ για την ερμηνεία του στην ταινία “Δύο φίλοι από την Ινδία”, καθώς κατάφερε να αποδώσει τόσο τη χαρά της ζωής όσο και τον πόνο του θανάτου και της απώλειας. Όπως είπε ο σκηνοθέτης, οι δύο μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας πριν τα γυρίσματα δεν είχαν δει ούτε φωτογραφική μηχανή, ενώ ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό χωρίς ίντερνετ και με ελλιπή ηλεκτροδότηση.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας πήγε στην ταινία “Πεντόβολα” (Ινδία), ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένου σχεδίου στο animation “Σαντιάγο” (Βουλγαρία), εμπνευσμένο από το «Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ.
Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε η Ana Laura Calderón για την ταινία “Η καρδιά του Μεσκίτ” (Μεξικό), ενώ το βραβείο σεναρίου πήγε στον Τζόναθαν Λεμάιρ για την ταινία μεγάλου μήκους “Ταραχή του Neegan Trudel” (Καναδάς) με ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι που παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο της, με τη μητέρα της να είναι απούσα. Στο τμήμα ντοκιμαντέρ KIDS & DOCS το μεγάλο βραβείο απέσπασε το “Σχολείο Ελπίδας” του Mohamed El Aboudi, ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης, με θέμα την εκπαίδευση και τους μαθητές μέσα σ’ ένα σκληρό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ συνεχίζεται στο διαδίκτυο ως τις 12 Δεκεμβρίου 2021. Μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες στο παρακάτω link:
Επίσης, με αφορμή την ταινία “My Uncle Tudor” της Olga Lucovnicova, η οποία βραβεύτηκε στο πρόγραμμα KIDS & DOCS, το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει στις 7/12, ώρα 6 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο “Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά”, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, σκηνοθετών, εκπροσώπων του κινήματος #metoo και δημοσιογράφων. Μεταξύ των συμμετεχόντων, η Σοφία Μπεκατώρου, η Βάνια Τέρνερ, η Αλεξάνδρα Κορωναίου, ο Πασχάλης Τσαρούχας και άλλοι. Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά και ζωντανά μέσω της σελίδας του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook (https://www.facebook.com/olympiaiff), με ταυτόχρονη αναμετάδοση από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube (https://www.youtube.com/olympiaiff) και τις Υπηρεσίες Βίντεο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (https://video.sch.gr/live/scheduled ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ