Τα δέκα έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο – Στην κορυφή η Οδύσσεια

1099

Αφιέρωμα του BBC τοποθετεί στην πρώτη θέση των αφηγημάτων που διαμόρφωσαν τον κόσμο την Ομήρου Οδύσσεια. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Natalie Haynes το ηρωικό έπος του Ομήρου κατακτά δικαίως την πρώτη θέση στη λίστα του βρετανικού δικτύου με τα δέκα κορυφαία έργα που επηρέασαν σημαντικά τους αναγνώστες τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο. Τη διαλογή και κατάταξη των έργων επιμελήθηκαν συγγραφείς, κριτικοί και ακαδημαϊκοί.

Η Οδύσσεια είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις μύθους της δυτικής κουλτούρας καθώς θέτει πολλαπλά υπαρξιακά ερωτήματα με κορυφαίο το τι σημαίνει να είναι κάποιος ήρωας. «Γιατί περιλαμβάνει στην αφήγησή της σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες, αλλά και αντρικούς. Γιατί στην ιστορία της Οδύσσειας πρωταγωνιστούν θεοί και τέρατα. Eίναι δε, δικαίως “επική” διότι μας ωθεί να αμφισβητήσουμε ότι συμπεράσματα έχουν ήδη βγάλει σχετικά με τις αναζητήσεις μας, τον πόλεμο, και το πάντα επίκαιρο ζήτημα του τι ακριβώς σημαίνει να επιστρέφει κανείς σπίτι», επεξηγεί με γλαφυρό τρόπο η Natalie Haynes.

Από την πλευρά της η μυθιστοριογράφος και κριτικός, Lisa Appignanesi, επιλέγει να επισημάνει την επιρροή της τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα βασικό πρότυπο ιστορίας, ενός ταξιδιού που είναι επίσης και επιστροφή». Ο καθηγητής Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Kenneth W Warren συμφωνεί και προσθέτει: « Η Οδύσσεια παρείχε την αρχιτεκτονική για την αφηγηματική αναζήτηση και το πρότυπο για τον χαρακτηρισμό της αρετής των ανδρών και των γυναικών με τρόπους που διαμορφώνουν, επιτρέπουν και περιορίζουν τις αφηγηματικές μας συνήθειες στο παρόν».

«Οι πολλαπλές ιστορίες στο 10ετές ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο, ενόσω η πιστή Πηνελόπη τον περίμενε και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητούσε, έχουν μπει βαθιά στην πολιτιστική μας συνείδηση. Τα ανθρώπινα στοιχεία μέσα σε αυτές τις μυριάδες ιστορίες συνεχίζουν να αντηχούν τους αιώνες, επιτρέποντας ατέρμονες επανερμηνείες», σχολίασε ο συγγραφέας Beverley Naidoo.

Τα δέκα κορυφαία έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο: 

1. Οδύσσεια (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.)

2. Η Καλύβα του Μπαρμπα – Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)

3. Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας (Μαίρη Σέλλεϋ, 1818)

4. 1984 (Τζωρτζ Όργουελ, 1949)

5. Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)

6. Χίλιες και μια νύχτες (αρκετοί συγγραφείς, διασκευές)

7. Δον Κιχώτης (Μιγκέλ ντε Θερβάντες, 1615)

8. Αμλετ (Ουίλιαμ Σαίξπηρ, 1603)

9. Εκατό χρόνια μοναξιάς (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)

10. Ιλιάδα, (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.)