Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία για να μάθετε Ιστορία

3422

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Η ιστορία έχει ένα κακό και όλοι το ξέρουμε αυτό… είναι βαρετή. Έχει ημερομηνίες, μάχες, νικητές και ηττημένους, στρατούς και νεκρούς, αιτίες, αφορμές, επιχειρήσεις και συνέπειες. Αυτό το κενό καλύπτει εκείνο το λογοτεχνικό είδος που λέγεται ιστορικό μυθιστόρημα. Σε βάζει στη θέση των ανθρώπων που ζούσαν τότε και βλέπεις την ιστορία από τη δική τους ματιά, σα να σου τη διηγόταν κάποιος κοντινός σου…

 

Λέων ο Αφρικάνος, του Αμίν Μααλούφ

Βρισκόμαστε στην αυτοκρατορία των Μαυριτανών που καταρρέει, στα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα. Αρχικά στη Γρανάδα της Ισπανίας, και μετά στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Κωνσταντινούπολη των Οθωμανών και τελικά στο Βατικανό.
Θα μάθετε Πόσο πίσω πάει η σύγκρουση της Ανατολής με τη Δύση. Και επίσης, ότι υπάρχει Ιστορία και έξω από τα όρια του δυτικού πολιτισμού, ότι η Ανατολή μπορεί να είναι εξίσου (αν όχι και περισσότερο) ενδιαφέρουσα, ότι η Ιστορία που μαθαίνουμε είναι πάντα αυτή που γράφουν οι «δικοί μας» και ότι Σουλτάνος δεν λέγεται μόνο ο αρχηγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Η τριλογία του Βερολίνου του Φίλιπ Κερ

Βρισκόμαστε στο Βερολίνο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –συγκεκριμένα, το 1936, το 1938 και το 1947.
Θα μάθετε Πώς μας προέκυψε η φρίκη του Ναζισμού, πώς προκύπτουν εν γένει τέρατα μέσα από συντρίμμια, πόσα πράγματα αγνοείτε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πώς είναι να ζεις εν καιρώ ενός από τους πιο τρομακτικούς πολέμους που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, μέσα από το βλέμμα του απολαυστικά κυνικού ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ.

 

Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου

 

 

Βρισκόμαστε στην Άρτα του 1854, όταν η νότια Ελλάδα είναι ένα καινούριο ανεξάρτητο κράτος, ενώ η υπόλοιπη παραμένει κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θα μάθετε Πώς πραγματικά ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν σε μια αυτοκρατορία όπως η οθωμανική, πόσο τα πράγματα (ακόμα και στην Ιστορία) δεν είναι άσπρο-μαύρο, και γιατί η Ελλάδα λέγεται στα τούρκικα και τις λοιπές γλώσσες της Ανατολής Γιουνανιστάν –όχι, δεν έχει να κάνει με τίποτα υποτιμητικό.

 

Τυπωθήτω των Ρίτα Μονάλντι και Φραντσέσκο Σόρτι

 

Βρισκόμαστε στη Ρώμη του 1683, τις μέρες που η Ευρώπη πανηγυρίζει την ήττα των Οθωμανών στη μάχη της Βιέννης.
Θα μάθετε Μερικά ακόμα πράγματα για τη σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, από τη μεριά των δυτικών αυτή τη φορά, αλλά και για την καθημερινότητα της αναγεννησιακής Ευρώπης, για την πανούκλα και τα σκάνδαλα του Βατικανού, που πηγαίνουν πολύ πιο μακριά απ’ όσο νομίζετε.

 

 

 

Στη χώρα των χρυσών ήλιων του Καλέντ Χοσεϊνί

 

Βρισκόμαστε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, κάμποσα χρόνια πριν και άλλα τόσα μετά τους Ταλιμπάν.
Θα μάθετε τι ήταν και πώς μας προέκυψαν οι Ταλιμπάν, τι θέλουν επιτέλους από τις ζωές τους και πώς είναι να ζεις σε ένα από τα χειρότερα απολυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη.

 

 

 

 

Ιστορία αγάπης και σκότους του Άμος Οζ

 

Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ, από την δεκαετία του ’30 μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα, με διάφορα πισωγυρίσματα, στην Ευρώπη του Ναζισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μεσανατολικό ζήτημα, την διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης και τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης μέσα από τα μάτια θυμάτων και απογόνων τους.

 

 

 

 

Εμβατήριο του Ραντέτσκυ του Γιόζεφ Ροτ

 

 Βρισκόμαστε στην Αυστρία των Αψβούργων, από το 1859 μέχρι και την πτώση της αυτοκρατορίας, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα μάθετε την κεντροευρωπαϊκή Ιστορία που αγνοείτε, το τι γινόταν λίγο πιο βόρεια από εδώ όταν ακόμα η Ελλάδα γινόταν κράτος και το πώς παρακμάζουν και πέφτουν οι αυτοκρατορίες.

 

 

 

Η ζωή εν τάφω του Στρατή Μυριβήλη

 

Βρισκόμαστε στο Μακεδονικό Μέτωπο, στο Μοναστήρι της τότε Σερβίας, σημερινής ΠΓΔΜ, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα βασικά της σύγχρονης Ιστορίας των Βαλκανίων, μέσα από επιστολές που υποτίθεται πως έγραψε ένας λοχίας του ελληνικού στρατού – και οι οποίες αφηγούνται στην πραγματικότητα την εμπειρία του ίδιου του Μυριβήλη στο Μακεδονικό Μέτωπο.

 

 

 

Ένας σκούφος από πορφύρα της Μάρως Δούκα

 

Βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών, επί αυτοκρατορίας του Αλέξιου Α’ Κομνηνού, από το 1081 ως το 1118.
Θα μάθετε πως όσα ξέρετε για το Βυζάντιο δεν είναι ούτε τα μισά. Για το πώς ήταν η ζωή πριν από χίλια χρόνια και πόσες ίντριγκες μπορεί να αντέξει μια αυτοκρατορική οικογένεια.

 

 

Ακυβέρνητες πολιτείες του Στρατή Τσίρκα

 

 

 

 

 

Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη του 1954.
Θα μάθετε ό,τι έπρεπε να ξέρετε για την ελληνική δεκαετία του ’40, αλλά έμενε πάντα πεισματικά εκτός σχολικής ύλης. Όσα συνέβησαν στο αφρικανικό μέτωπο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τα μάτια των Ελλήνων και –μέσα από διάφορα πισωγυρίσματα– την ιστορία του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα και των Φραγκολεβαντίνων της Αιγύπτου πριν τον πόλεμο.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Χάλκινος Οφθαλμός του Παναγιώτη Αγαπητού

 

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη του 833 μ.Χ., την περίοδο της Εικονομαχίας.
Θα μάθετε την σκοτεινή ιστορία μιας άγνωστης εν πολλοίς περιόδου, όταν η βυζαντινή αυτοκρατορία διχαζόταν, οι Άραβες έκαναν επιδρομές στη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια αποσταθεροποιούνταν. Όλα αυτά μέσα από την αστυνομική πλοκή και τη ματιά του πρωτοσπαθάριου Λέοντα, που γίνεται άθελά του ντετέκτιβ.

 

 

Εγώ ο Κλαύδιος του Ρόμπερτ Γκρέιβς

 

Βρισκόμαστε στη Ρώμη του 1ου αιώνα μ.Χ.
Θα μάθετε όσα πάντα θέλατε να ξέρετε για τους Ρωμαίους, για το πώς είναι να ζεις στα παλάτια της μακροβιότερης αυτοκρατορίας στην ανθρώπινη ιστορία καινα κάνεις παρέα με τύπους σαν τον Καλιγούλα, τον Τιβέριο και τον Αύγουστο.