Tα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες μετά τον σεισμό – Κορυφαίοι επιστήμονες συμβουλεύουν

824

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι καθηγητές Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες έπειτα από τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Αττική.

«Την ώρα του σεισμού πρέπει να μένουμε ψύχραιμοι, αν είμαστε μέσα στο σπίτι, να μένουμε εκεί και γενικότερα να μην φεύγουμε από εκεί που βρισκόμαστε εκτός και αν αρχίσει να καταρρέει , που τότε πρέπει να ανέβουμε στον τελευταίο όροφο ή αν είμαστε κάτω στο ισόγειο με μεγάλη προσοχή να βγούμε έξω. Τρέχοντας και πανικόβλητοι μπορεί να τραυματίσουμε ο ένας τον άλλο», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη , μέτρα θα πρέπει να λάβουν και όσοι διαθέτουν και χειρίζονται εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. «Είναι διεθνής προδιαγραφή να διαθέτουν ένα καταφύγιο (shelter) για κάθε είδους φυσική καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, όταν ένα κτίριο διαθέτει αντισεισμική προστασία, προστατεύεται και από άλλου είδους φυσικές καταστροφές. «Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα, δεν είναι άσχετη η μία προστασία με την άλλη», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα έχουμε υποχρέωση προς τους τουρίστες μας. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε αρκετά καλά τι θα πει σεισμός , έχουμε ζήσει αρκετές φορές σεισμούς. Ξέρουμε τι είναι 5 και 6 Ρίχτερ. Οι τουρίστες όμως δεν γνωρίζουν τι είναι. Δεν πρέπει να ενημερωθούν, να τους δίνεται μία οδηγία; Το χω πει κατ΄ επανάληψη για τα ξενοδοχεία. Η απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι αν το κάνουμε αυτό θα φανεί ότι έχουμε σεισμούς και θα πανικοβληθεί ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Καρύδης.

«Να μην πανικοβαλλόμαστε» συμβουλεύει ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος της Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Αθήνας είναι πολύ ισχυρός και αντέχει πολύ πιο μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Σε ενδεχόμενο μικρού σεισμού που μπορεί να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να μην μετακινούμαστε, να μην τρέχουμε , να μην καθόμαστε στις προσόψεις των κτιρίων. Να είμαστε μακριά από κτίρια ασυντήρητα ή ετοιμόρροπα», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας. Ακόμη, αναφέρει ότι θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους ‘’κοινωνικούς’’ κανόνες, όπως «να μην παίρνουμε όλοι τα αυτοκίνητά μας και βγαίνουμε στους δρόμους και δεν μπορούν να περάσουν τα επείγοντα οχήματα».

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

-Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.

-Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

-Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

-Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

-Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

-Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.

-Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

-Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.

-Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

-Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.

-Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

-Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.

-Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

-Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

-Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

-Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

-Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

-Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

-Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ