Στην “Αφροδίτη” με τεχνολογία… μηχανισμού των «Αντικυθήρων»! (+video)

1365

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

Ταξίδι στο διάστημα με τεχνολογία του παρελθόντος… & συγκεκριμένα εφάμιλλη του μηχανισμού των Αντικυθήρων… σχεδιάζουν μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ένα ρόβερ που προορίζεται για τον πλανήτη Αφροδίτη και το οποίο αντλεί εμπνεύσεις από τον αρχαίο μηχανισμό …αλλά και από τις μηχανές του Λεονάρντο ντα Βίντσι!

rover-stirizetai-ypologisti-antikythiron-exereynisei-afroditi-nasa new

Είναι γνωστό ότι η Αφροδίτη δεν είναι πλανήτης που ενδείκνυται για ταξίδι αναψυχής & σίγουρα για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε μορφή ζωής. Είναι ένας πολύ δύσκολος πλανήτης & ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα για επίσκεψη ή για ερευνητικές αποστολές ή εξερευνήσεις στην προκειμένη περίπτωση.

Εκεί με πολύ πιο ακραίες συνθήκες απ’ ότι ο ‘Αρης, μια πραγματική «κόλαση» με πολυάριθμα γιγαντιαία ηφαίστεια από τα οποία ρέει άφθονη & παχύρρευστη λάβα, όπου βρέχει βιτριόλι και με ατμόσφαιρα κυρίως αποτελούμενη από διοξείδιο του άνθρακα, καθιστά την όποια σκέψη για αποστολή μηχανήματος έρευνας σχεδόν αδύνατη.

Robust-silicon-carbide-circuitry-can-withstand-Venus-hostile-environment-NASA-claims-3 new

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καμία σοβιετική (Venera & Vega) ή αμερικανική διαστημοσυσκευή (Pioneer) δεν έχει επιζήσει στην επιφάνειά της για πάνω από… 127 λεπτά καθώς η θερμοκρασία των –  460 βαθμών Κελσίου – που λιώνει μέταλλα, η πίεση των 92 μπαρ (πίεση όμοια με αυτή που συναντά κανείς σε ωκεανούς σε βάθος 1 χιλιομέτρου & τα νέφη θειϊκού οξέος μπορούν να… «ψήσουν» γρήγορα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα…

2000 αφροδιτη new

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο μηχανικός – Τζόναθαν Σόντερ – & η ομάδα του στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA σχεδίασαν ένα – «φουτουριστικό» & ταυτόχρονα «ρετρό» ρόβερ – με την ονομασία “Automaton Rover for Extreme Environments” (AREE) ή «Αυτόματο Ρόβερ για Ακραία Περιβάλλοντα».


Το ρόβερ δεν χρειάζεται καθόλου τα ευάλωτα ηλεκτρονικά, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ενισχυμένα μηχανικά συστήματα από ανθεκτικά μεταλλικά κράματα...!


Τα στοιχεία αυτά θα υψώνονται στην ατμόσφαιρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω ενός μπαλονιού γεμάτου με αέριο & θα καταλήγουν σε ένα – drone – αναμεταδότη – που θα βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ θα κινείται μέσω ηλιακής ενέργειας. Το drone, με τη σειρά του, θα μεταδίδει (transmit) τα στοιχεία σε δορυφόρο που θα κινείται σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη & από εκεί θα στέλνονται τελικά στη Γη.

NASA (1) new

Το ρόβερ, το οποίο θα συλλέγει – κλιματικά, σεισμικά & γεωλογικά δεδομένα – θα κινείται με ένα σύστημα ποδιών που θα τροφοδοτούνται μόνο με αιολική ενέργεια από τους ανέμους, η οποία θα συλλέγεται από μια τουρμπίνα στην κορυφή του. Στόχος είναι η διαστημοσυσκευή να κατορθώσει να επιβιώσει στην Αφροδίτη για εβδομάδες ή και μήνες…!