Θαυμάστε τις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 2016! (και μαζί και τη φωτογραφία ενός Έλληνα!)

1461

Από έναν χιονισμένο δρόμο του Μανχάταν έως ένα καραβάνι γαϊδουριών που διασχίζει την έρημο της Αιθιοπίας, οι καταπληκτικές φωτογραφίες που κέρδισαν στον διαγωνισμό Travel Photographer of the Year 2016 (TPOTY) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Οι βραβευθείσες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από φωτογράφους, από 20 χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Η θεματολογία των φωτογραφιών των διαγωνιζόμενων, αφορούσε πόλεις και αρχιτεκτονική, ανθρώπους και πολιτισμό, άγρια ζωή και φύση.

Με το διπλό portfolio του -συμμετείχε στις κατηγορίες Γη, Θάλασσα, Αέρας και Ταξίδια και Περιπέτειες-, ο Πορτογάλος φωτογράφος Joel Santos ήταν ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Travel Photographer of the Year. Με το πρώτο του portfolio, με φωτογραφίες από την Έρημο Ντανακίλ στην Αιθιοπία, γίνεται ο πρώτος νικητής του θεσμού που χρησιμοποιεί κάμερα σε drone, αποκαλύπτοντας μία διαφορετική πτυχή αυτού του αφιλόξενου τοπίου και αναδεικνύοντας λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσαν να είναι ορατές από το έδαφος. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εναέρια λήψη της Πύλης της Κόλασης, με τη λάβα να φωτίζει τη γη. Το δεύτερο portfolio του Santos περιέχει φωτογραφίες που αναδεικνύουν μία ευαίσθητη ματιά στη ζωή ενός Γκανέζου ψαρά στη λίμνη Μποσούμτουι.

Ο αυτοδίδακτος 14χρονος Darnan Basak κέρδισε την πρωτιά την κατηγορία Young Travel Photographer, χάρη στη ζωντανή απεικόνιση της εμπειρίας του ψαρέματος στην Ινδία. Οι κριτές επαίνεσαν την ικανότητα της φωτογραφικής του αφήγησης. Άλλες μαγευτικές νικήτριες εικόνες, είναι τα υπέροχα πορτρέτα των Yi που ζουν στα όρη Νταλιάνγκ στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας μέσα από τον φακό του Ruiyan Chen, ο οποίος κέρδισε στην κατηγορία Άνθρωποι καθώς και μία σειρά φωτογραφιών αλεπούδων σε μια ανεμοδαρμένη παραλία στο Νιου Τζέρσεϊ από την Courtney Moore, η οποία κέρδισε στην κατηγορία Μέρη και Εμπειρίες – 15 έως 18 ετών.

Φωτογραφίες από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους από περισσότερες από 123 χώρες που συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό, αλλά και οι διακριθείσες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν στις εκθέσεις του TPOTY στο Χαλ της Αγγλίας, στο City of Culture Celebrations -από τον Μάϊο έως τον Ιούνιο του 2017- και στο πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Alison Cahill, UK, Winner, New Talent, Eye to Eye

Ankit Kumar, India. Winner, Young Travel Photographer of the Year (14 and under)

Biran Zhao. China. Winner. Shaped by Light

Craig Easton, UK. Special Mention, Mankind

Craig Easton, UK. Winner, Land, Sea, Sky portfolio

Jeremy Woodhouse, UK. Highly Commended, Shaped by Light

Joel Santos, Portugal. Winner, Travel Photographer of the Year 2016

Joel Santos, Portugal. Winner, Travel Photographer of the Year 2016

Lluís Salvadó, Spain, Best Single Image in a Journeys & Adventures portfolio

Marsel van Oosten, Netherlands. Special Mention, Mankind

Michele Palazzo, Italy, Winner, Cities Architecture and Spaces

Panos Laskarakis’ Mankind portfolio. He was a runner-up in this category

Joel Santos, Portugal, Travel Photographer of the Year

Ruiyuan Chen, China, winner of the Mankind portfolio

Sergey Pesterev, Russia. Special Mention, Land, Sea, Sky portfolio

Sue O’Connell, UK. Special Mention, Mankind

Jeremy Woodhouse, UK, Best single image in Mankind portfolio

Timothy Allen, UK. Runner-up, Journeys and Adventures portfolio

πηγή: protothema.gr