Θεατρικό βραβείο Τσίπρα

1240

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Κάθε Μάιο, εδώ και τριάντα χρόνια, απονέμονται στη Γαλλία τα βραβεία “Molièresˮ τα οποία επιβραβεύουν τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους συντελεστές που διεκρίθησαν στην προηγούμενη θεατρική περίοδο. Ιδίου τύπου βραβεύσεις γίνονται και στις Η.Π.Α. (Tony Awards), αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Laurence Olivier Awards). Στη χώρα μας υπάρχουν τα θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα», με χορηγό γνωστή μάρκα ουίσκι. Στην εγχώρια φετινή εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής στις 9 Νοεμβρίου, βραβεύθηκε ως καλύτερη παράσταση της χρονιάς ο «Αύγουστος», με τον σκηνοθέτη της Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να παίρνει το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς, ήταν ο παραλληλισμός που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μεταξύ θεάτρου και πολιτικής: «Υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο, ακόμα και ως χωροταξική διάταξη. Στο αρχαίο θέατρο οι θεατές βρίσκονταν σε αμφιθεατρική διάταξη, υπάρχει ένα κοίλον και κάπου εκεί διαδραματίζεται ένα δράμα ή μία κωμωδία, και οι θεατές, ανάλογα, αντιδρούν, χειροκροτούν, σιωπούν και ενίοτε αποδοκιμάζουν».

Θυμήθηκα την εν λόγω εκδήλωση παρακολουθώντας τις προάλλες τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Το βίντεο από τη συνάντηση που μοίρασε το Μαξίμου –αλήθεια ποιος θυμάται τον Δημήτριο Μάξιμο, που έδωσε το όνομά του στο κτίριο;– είναι διαρκείας 5:10 λεπτών και πρόκειται στην ουσία για έναν μονόλογο, με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους ένδεκα παρισταμένους να περιορίζονται σε μη ομιλούντες ρόλους. Η παράστασις για έναν ρόλο φαίνεται ότι είχε δουλευτεί, τόσο σε επίπεδα ερμηνείας, όσο και σε επίπεδα σκηνοθεσίας, φωτισμού και ήχου, με το προηγούμενο βίντεο για το κοινωνικό μέρισμα και την άτυχη αποκάλυψη των δύο υγραντήρων πούρων να αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Τα βίντεο ως γνωστόν είναι η νέα μορφή επικοινωνίας που κάνει θραύση, όχι μόνον στην τηλοψία αλλά και στο ίντερνετ, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Ένα καλό όμως βίντεο χωρίς έναν καλό πρωταγωνιστή είναι δώρον άδωρον, γι’ αυτό ας μου επιτρέψει η αγαπητή εκδότης του «Αθηνόραμα» να της προτείνω να συμπεριλάβει στην επόμενη εκδήλωση μία νέα κατηγορία, αυτή του βίντεο, με την ψήφο μου ήδη κατατεθειμένη, παρ’ ότι η θεατρική σαιζόν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

And the winner is, Alexis Tsipras.