Θλιβερό: Το 2018 κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί κάτω των 18 ετών

777

«Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας», επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπατη Εκπρόσωπος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου προσθέτοντας ότι «η αλληλεγγύη και η ευθύνη πρέπει να επιμερίζονται σε όλη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο στις λίγες χώρες υποδοχής και στους χορηγούς βοήθειας».

Στην κοινή δήλωση υπενθυμίζεται ότι από το 2015, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει προστασία σε περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αναφερόμενοι στο συνολικό πρόβλημα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι «το 2018, 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να διαφύγουν από συγκρούσεις, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυσικές καταστροφές από τους οποίους τα  29,4 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο».
Στο μεταξύ αυξάνονται οι μετανάστες αλλά και τα θύματα μεταξύ αυτών που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την αυστηροποίηση των μέτρων ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, γεγονός που συχνά οδηγεί τους μετανάστες να στρέφονται προς παράνομες οργανώσεις διακινητών και να επιλέγουν πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Στη Βενεζουέλα τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι  έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας χερσαίες διαδρομές.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιβεβαίωση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις», τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. «Σε οποιαδήποτε προσφυγική κατάσταση, όπου και αν αυτή εντοπίζεται, όσο και αν διαρκεί, θα πρέπει να δίνεται συνεχώς έμφαση στην εύρεση λύσεων και την άρση των εμποδίων που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις εστίες τους», συνεχίζει ο κ. Γκράντι και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο, και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που παρουσίασε η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, τα 70,8 εκατομμύρια των εκτοπισμένων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων το 2018 ανήλθε σε 25,9 εκατομμύρια, Από αυτούς μόλις 92.400 επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτη χώρα το 2018. Περίπου 593.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν. Το 61% των προσφύγων ζουν σε πόλεις και όχι σε αγροτικές περιοχές ή κέντρα φιλοξενίας. Το 80% των προσφύγων ζουν σε χώρες που γειτνιάζουν με την πατρίδα τους.

Η δεύτερη ομάδα αφορά στους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στο τέλος του 2018 ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σε άλλες περιοχές της χώρας τους, οι οποίοι ανέρχονται στα 41,3 εκατομμύρια.

Το 2018 κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί κάτω των 18 ετών και τα 111.000 ήταν ασυνόδευτα.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Τουρκία φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως (3,7 εκατομμύρια ανθρώπους). Οι άλλες τέσσερις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι το Πακιστάν (1,4 εκατομμύρια), η Ουγκάντα (1,2 εκατομμύρια), το Σουδάν (1,1 εκατομμύριο) και η Γερμανία (1,1 εκατομμύριο).

Πάνω από τα δύο τρίτα των προσφύγων προέρχονται μόλις από πέντε χώρες: Τη Συρία, το Αφγανιστάν, το νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία.
«Τον ανθρωπισμό των χωρών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες ακόμη και όταν παλεύουν με τις δικές τους οικονομικές προκλήσεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα ασφάλειας», αναγνωρίζει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Υπογραμμίζει μάλιστα πως «αυτό που χρειάζονται περισσότερο και επειγόντως οι πρόσφυγες είναι η ειρήνη».

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ