Τo ανατρεπτικό event της Στέγης για το Μάη του ‘68 – Συναυλίες σε όλο το κτήριο

824
Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από το Μάη του ’68, η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της, για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους, σε ένα event με ανατρεπτική διάθεση.

Για ένα πολύ ιδιαίτερο, πρωτότυπο μουσικό (και όχι μόνο…) θέαμα με αυθεντική διάθεση Παρισινού Μάη ΄68 μας προετοιμάζει η Στέγη. Το φετινό Open Day της Στέγης – ένας θεσμός που δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κινηθούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του κτιρίου, επιλέγοντας τα δρώμενα της επιλογής τους και δημιουργώντας τις δικές τους αισθητικές διαδρομές- «ανοίγεται σε μια ολόκληρη εποχή».

Οι διοργανωτές προσπαθούν να ανιχνεύσουν « τις περίπλοκες και γοητευτικές διαδρομές και διασταυρώσεις της πρωτοποριακής τέχνης με τις νέες κοινωνικές και πολιτικές ιδέες της εποχής» – μια περίοδος που ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και περιλαμβάνει και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.

Στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών επισημαίνεται: «Ο πόλεμος της Ινδοκίνας, τα κινήματα κατά της αποικιοκρατίας, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, η γενιά της αμφισβήτησης, το Βιετνάμ, η Άνοιξη στις διάφορες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, τα δικτατορικά καθεστώτα στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι μόλις μερικά από τα συμβάντα που διαμορφώνουν αυτή την ανήσυχη και γονιμότατη περίοδο.
Ο ίδιος ο Μάης ήταν μια τεράστια συνέλευση, όπου τέθηκαν υπό αμφισβήτηση όλες οι καθιερωμένες αντιλήψεις και γεννήθηκαν έτσι ιδέες και προσεγγίσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των θεωρητικών συζητήσεων για την κοινωνία και τον κόσμο μέχρι και σήμερα».

Σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, στη Μικρή και στην Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, σε μια σύνθεση με πολλές όψεις. Τα έργα, στην πλειονότητά τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σολίστες και σύνολο.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Luis Andriessen, Luciano Berio, Pierre Boulez, John Cage, Cornelius Cardew, Aldo Clementi, George Crumb, Alvin Curran, Guy Debord, Luc Ferrari, Grateful Dead, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Luigi Nono, Ιάννη Ξενάκη, Musica Elettronica Viva, Frederic Rzewski, Peter Schat, Scratch Orchestra, Γιώργου Σισιλιάνου, Γιάννη Χρήστου, Christian Wolff.

Ο Ανάργυρος Δενιόζος (σύλληψη, σύνθεση, μουσικολογική & σκηνοθετική επιμέλεια, realisations, ενορχηστρώσεις & οργάνωση) , ο Ανδρέας Λεβισιανός (μουσική διεύθυνση) και ο Μάνος Αρβανιτάκης ( βίντεο & φωτισμοί) είναι οι 3 βασικοί συντελεστές του πολυθεάματος ΄68.

Στο event συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Εnsemble Ictus, Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, Ensemble Continuum, (@Athens), Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

4 Μαρτίου 2018 – Σε διάφορους χώρους της Στέγης
16:30-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης
21:00 | Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή