Το Fotografiska στοχεύει να γίνει το 2023 το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο

341

Τρεις νέες τοποθεσίες στις τρεις ήδη υπάρχουσες στις οποίες λειτουργεί – Στοκχόλμη, Ταλίν και Νέα Υόρκη – προσθέτει το σουηδικό μουσείο Fotografiska· σχεδιάζει εντός του 2022 και του 2023 να επεκταθεί στο Μαϊάμι, το Βερολίνο και τη Σαγκάη. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης, θα καταστεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο.

Το 2010, άνοιξε το πρώτο Fotografiska στη Στοκχόλμη και το 2019 επεκτάθηκε στη Νέα Υόρκη και το Ταλίν. «Η ιδέα για το Fotografiska ήταν πάντα να προσκαλεί πολιτιστικά φιλοπερίεργο κοινό να δει τέχνη μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον» υπογράμμισε, σε ανακοίνωση, ο Yoram Roth, εκτελεστικός πρόεδρος της Culture Works, της μητρικής εταιρείας. «Στο Fotografiska εισάγουμε στη συνολική εμπειρία την αίσθηση της φιλοξενίας και της κοινότητας, και γνωρίζουμε ότι αυτή η αίσθηση του ανήκειν, της σύνδεσης και της έμπνευσης από τη φωτογραφία θα εκτιμηθεί από όλον τον πλανήτη» πρόσθεσε. Το μουσείο θα εξακολουθεί να εστιάζει σε εκθέσεις φωτογραφίας και «έργων βασισμένων σε ταινίες» που συνδυάζουν το «υπερ-σύγχρονο» με show τα οποία στοχεύουν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το με εμβαδόν 5.388 τετραγωνικά μέτρα Fotografiska Berlin θα είναι στο πρώην Kunsthaus Tacheles, κτήριο το οποίο ανεγέρθηκε το 1908 ως πολυκατάστημα ιδιοκτησίας Γερμανοεβραίων. Το κτήριο ήδη αναδιαμορφώνεται από τα γραφεία Herzog & de Meuron και Studio Aisslinger, και τα εγκαίνιά του είναι προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο του 2022
( https://www.instagram.com/p/CW3MvcuL24U/ ).

Στη Σαγκάη, το Fotografiska θα εγκατασταθεί σε ένα με εμβαδόν 4.645 τετραγωνικών μέτρων συγκρότημα αποθηκών το οποίο αναδιαμορφώνεται από το γραφείο Neri&Hu ( https://www.instagram.com/p/CW3FJtKrDZI/ ).

Το 2023 προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί το με εμβαδόν 3.901 τετραγωνικά μέτρα Fotografiska Miami στην Allapattah, μέσα σε ένα βιομηχανικό κτήριο το οποίο ανακαινίζεται από το γραφείο Rockwell Group ( https://www.instagram.com/p/CW3TCZdpENy/ ). Θα είναι ακριβώς απέναντι από το Superblue, το οποίο ειδικεύεται σε βιωματική τέχνη και δίπλα από το Rubell Museum.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ