Το “Μαζί” της απώλειας στο βιβλίο της Δήμητρας Ψυχογυιού

2037

Μια φορά ήταν ένα κορίτσι που έντυνε τις μέρες του με τα χρώματα της γιορτής.

Κάποτε, μέσα στην παγωνιά ήρθε κοντά της το πιο ζεστό πλάσμα που είχε δει ποτέ. Και…

Μια τρυφερή ιστορία που μιλάει, μέσα από τις εικόνες και τα συναισθήματα, για το πως προχωράμε μπροστά μετά από μια απώλεια.

Μια ιστορία για όλες τις ηλικίες…

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το “Μαζί” είναι μια ιστορία που μιλάει για ένα μοναχικό κορίτσι που μια μέρα μέσα στην παγωνιά συναντάει το πιο ζεστό πλάσμα που έχει δει ποτέ, ένα πουλί, κι από τότε ξεκινάει μια τρυφερή σχέση. Μια σχέση αγάπης και μοιράσματος, μέχρι τη στιγμή που το πουλί φεύγει μέσα στην καταιγίδα.

Είναι μια ιστορία αγάπης που μπορεί να ειπωθεί σε ένα μικρό παιδί, αλλά μπορεί να γίνει εργαλείο για τα μεγαλύτερα παιδιά που προσπαθούν να διαχειριστούν μια απώλεια. Μιλάει για την αγάπη που πρέπει να περάσει πολλά κύματα για να γίνει «μαζί». Το κείμενο είναι λιτό, ποιητικό και αφήνει τον αναγνώστη να αισθανθεί. Οι εικόνες λένε όσα δε λένε οι λέξεις. Είναι ζωγραφισμένες με απλότητα και μόνο με τρία χρώματα. Το “Μαζί” μας εξηγεί πώς να προχωράμε μπροστά μετά από μια απώλεια, και πώς να αγαπάμε τους άλλους γνωρίζοντας τα όριά τους κι αφήνοντάς τους να φεύγουν όταν το επιθυμούν.

“Μαζί” της Δήμητρας Ψυχογυιού – Εκδόσεις Εν Πλώ

Η συγγραφέας και εικονογράφος

Η Δήμητρα Ψυχογυιού γεννήθηκε στη Χαλκίδα κι από παιδί της άρεσε να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια της. Δε ζωγράφιζε, αλλά μέσα στο μυαλό της γεννιόντουσαν διαρκώς εικόνες και έβλεπε τα μαύρα χρωματιστά.

Σπούδασε γραφιστική και διακόσμηση στην σχολή Βακαλό κι έμαθε πολλά τα οποία καταλαβαίνει τώρα, μετά από πολλά χρόνια. Όλες αυτές τις εικόνες και τα χρώματα τα πήρε μαζί της μια μέρα και τα ταξίδεψε ως την Κρήτη όπου έμεινε 13 χρόνια. Εκεί γέμισε το σακούλι της μυρωδιές κι αρμύρα από το Λιβυκό. Έτσι τα μάζεψε όλα αυτά κι ήρθε πίσω στην Αθήνα. Και άρχισαν όλες αυτές οι εικόνες να βγαίνουν στο χαρτί, να γίνονται ιστορίες.

Εμπνευστής της σε αυτό το μαγικό ταξίδι των χρωμάτων ήταν ο δάσκαλός της Γιώργος Κόρδης που την έμαθε τι θα πει να μη χορταίνεις να ζωγραφίζεις. Ζωγράφισε μέχρι τώρα 24 βιβλία, έγραψε κιόλας δύο παραμύθια, “Τον κηπουρό του Ουρανού” και τη “Μυγδαλιά και το Φεγγάρι”.

Παράλληλα έφτιαξε το εργαστήρι της «Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί» όπου κάνει μαθήματα ζωγραφικής και ραπτικής, παντρεύτηκε, έχει ένα γιο και συνεχίζει να γεμίζει το σακούλι της ομορφιά και μουσική.

Πριν τρία χρόνια της ήρθε η ιδέα να ζωγραφίζει παραμύθια πάνω σε παπούτσια και κατάφερε να έχει φτιάξει εκατοντάδες ζευγάρια και οι ιστορίες να ταξιδεύουν, περπατώντας σε όλο τον κόσμο.