Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς παρατηρεί και πάλι τον ουρανό

970

Τον ουρανό θα μελετήσει και πάλι, ύστερα από διάλειμμα 60 ετών, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, έξω από το Λονδίνο, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης νέων τηλεσκοπίων στο ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο «Αλταζιμούθ».

Οι νέες εγκαταστάσεις θα λάβουν το όνομα της Άνι Μόντερ, μία από τις πρώτες γυναίκες αστρονόμους, η οποία εργάσθηκε στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο και δημοσίευσε μοναδικές έρευνες για τον Ήλιο.

Το αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1675 από τον βασιλιά Κάρολο Β΄, με σκοπό τη χαρτογράφηση των αστερισμών για αποτελεσματικότερη ναυσιπλοΐα. Οι εγκαταστάσεις παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι το 1957, όταν η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και «φωτορρύπανση» υποχρέωσαν στους Βρετανούς αστρονόμους να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες παρατήρησης μακριά από την πρωτεύουσα.

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επιτρέπουν πλέον στα τηλεσκόπια να εξασφαλίζουν υψηλής ευκρίνειας εικόνες μακρινών αστερισμών.

Οι επισκέπτες του αστεροσκοπείου, στους οποίους θα περιλαμβάνονται ακόμη και μαθητές σχολείων, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τον Ήλιο, όπως έκανε και η Άνι Μόντερ, και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ ορατά θα είναι και μακρινά άστρα και νεφελώματα.

Το νέο τηλεσκόπιο αποτελεί φόρο τιμής στην αστρονόμο Άνι Μόντερ, η οποία προσελήφθη στο αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς το 1891 ως «κυρία υπολογιστής», πραγματοποιώντας δηλαδή βοηθητικές μαθηματικές πράξεις για τους άνδρες συναδέλφους της.

Η μεγάλη της ικανότητα στην παρατήρηση, όμως, την ανέδειξε σε δεινή χειρίστρια του τηλεσκοπίου, προχωρώντας σε καινοτόμες παρατηρήσεις για τον Ήλιο. Οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής, ωστόσο, δεν επέτρεψαν στη Μόντερ να γίνει γνωστή, με τις παρατηρήσεις της να αποδίδονται στον σύζυγό της, Ουόλτερ.

Η ιστορική έρευνα έδειξε ότι η Μόντερ –και όχι ο σύζυγός της– βρισκόταν πίσω από τις παρατηρήσεις που επέτρεψαν στην επιστημονική κοινότητα να καταλάβει τις λειτουργίες του Ήλιου.

«Παρέμεινε στην επιστημονική ομάδα του αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς μέχρι και το 1895, όταν αναγκάσθηκε να παραιτηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής, που απαγόρευε σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να είναι παντρεμένες. Παρέμεινε, όμως, πολύ δραστήρια και επέστρεψε στο Γκρίνουιτς στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως εθελόντρια», λέει η δρ Λουίζ ντε Ντεβόι, διευθύντρια του αστεροσκοπείου.

Η ανακαίνιση του «Αλταζιμούθ» κατέστη εφικτή χάρη σε δωρεά 150.000 στερλινών από ιδιώτες δωρητές, αλλά και μέλη του κοινού, που συνεισέφεραν τον οβολό τους για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου έργου.

Το περίπτερο «Αλταζιμούθ» είχε καταστραφεί μερικώς από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων τη δεκαετία του 1950, το κτίσμα ουδέποτε ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη, μέχρι σήμερα.

 

Πηγή:Η Καθημερινή