Τσελέντης: Πιθανότητα «ντόμινο» μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο

706

διαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Με νέα του ανάρτηση στο Facebook ο κ. Τσελέντης τονίσει ότι ο κύκλος των μετασεισμών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο νέος σεισμός 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη δεν σημαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή ότι θα σταματήσουν οι μετασεισμοί για αυτό ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν. «Οι κάτοικοι να κατανοήσουν ότι για τους επόμενους μήνες θα βιώνουν μετασεισμούς και θα πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα άρσης επικινδυνοτήτων στα σπίτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε ακόμα και στο φαινόμενο «ντόμινο» που παρατηρείται πολλές φορές μετά από μεγάλους σεισμούς δίνοντας μικρές αλλά όχι μηδαμινές πιθανότητες στο φαινόμενο. «Δεν παρατηρούμε καμία μετατόπιση της δράσης σε άλλη περιοχή αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί η πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ενεργών ρηγμάτων λόγω του φαινομένου DOMINO δεν είναι μηδενική» τόνισε.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Η μέχρι τώρα κατανομή της μετασεισμικής δράσης είναι συγκεντρωμένη στη περιοχή του σεισμογόνου ρήγματος (που φτάνει τα 70Km!!!), ΝΔ της Ζακύνθου. Δεν παρατηρούμε καμία μετατόπιση της δράσης σε άλλη περιοχή αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί η πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ενεργών ρηγμάτων λόγω του φαινομένου DOMINO δεν είναι μηδενική.
Το Γεωδυναμικό έχει ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή 14 επιπλέον φορητά όργανα που αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές τους στο control room του Ινστιτούτου και συναξιολογούνται με τις μετρήσεις από τους μόνιμους σταθμούς μας.

Ο σημερινός μεγάλος μετασεισμός 5.5 ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΜΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ για το λόγο αυτό οι κάτοικοι να κατανοήσουν ότι για τους επόμενους μήνες θα βιώνουν μετασεισμούς και θα πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα άρσης επικινδυνοτήτων στα σπίτια τους κλπ»