Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Εκλογές το φθινόπωρο

681

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, ή 10,9%, καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, από 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ιστορικό βήμα και πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις εκλογές, όπου όπως είπε «τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν».

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μιλώντας για τις εκλογές είπε: «στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν» σημείωσε, προχωρώντας έτσι σε σύγκριση του έργου του με αυτό των προηγούμενων.

Να αφήσουμε πίσω, δήλωσε χαρακτηριστικά, την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού, είπε χαρακτηριστικά.

Η έξοδος στις αγορές

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Όπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς, αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 650 ευρώ. Αποκάλεσε επίσης ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου κατά 10,9% το μήνα.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018» σημείωσε και πρόσθεσε πως «μειώσαμε την ανεργία στο 18,3% το 2018 από το 27% το 2014».