Βούλιαξε η Κρήτη – Δεκάδες χωριά αποκομμένα, εξαφανίστηκαν δρόμοι

797

Tεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Περίπου 50 χωριά στην περιοχή των Χανίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως ορισμένοι οικισμοί δεν είναι καν προσεγγίσιμοι με μηχανήματα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η πρόσβαση. Τόνισε πως σε ορισμένα σημεία έχουν εξαφανιστεί δρόμοι, κι ότι η επαφή με τα Χανιά έχει πρακτικά διακοπεί.

Σε άλλα σημεία του δικτύου, είπε ο κ. Μαλανδράκης, τα μηχανήματα ανοίγουν δημοτικούς ή επαρχιακούς δρόμους όμως μία ημέρα αργότερα η κακοκαιρία τους κλείνει και πάλι, ενώ παρατηρούνται και κατολισθήσεις.

Συναγερμός έχει σημάνει από αργά το απόγευμα για το Φράγμα Αποσελέμη, κοντά στα Μάλια, στην άλλη πλευρά της Κρήτης, λόγω φόβων για υπερχείλιση.

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω της κακοκαιρίας. Νεότερο θύμα ήταν ένας 61χρονος κτηνοτρόφος ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο χθες στον Αποκόρωνα Χανίων. Τετραμελής οικογένεια σκοτώθηκε σε ανάλογο περιστατικό στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη στείλει δύο αναπτυσσόμενες γέφυρες στο νησί, οι οποίες αύριο θα τοποθετηθούν σε κομβικούς άξονες, δεδομένου ότι επτά γέφυρες και γεφύρια έχουν καταρρεύσει μερικώς ή ολικώς. Δύο ακόμα αντίστοιχες γέφυρες είναι διαθέσιμες εάν κριθεί αναγκαίο.

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών. Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές στην Κρήτη, ενώ επισήμανε πως ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το συνολικό κόστος των ζημιών.

Οι βροχές του τελευταίου τετραημέρου είναι τόσο έντονες που ορισμένες περιοχές της δυτικής Κρήτης έχουν λάβει περίπου το ένα τρίτο της βροχόπτωσης που κανονικά λαμβάνουν σε βάθος ενός ολόκληρου έτους.