Φρίκη στη Μόρια: Μια γυναίκα νεκρή από φωτιά – Επεισόδια και συγκρούσεις

430

Σκηνές απόλυτου χάους επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας, όπου το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά και ξέσπασαν επεισόδια. Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας  που μετέφεραν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων εκτυλίσσονται στον καταυλισμό. Το παιδί της σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οκτώ τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο,ενώ υπάρχει φόβος για αύξηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ιατρικό Συντονιστής των «Γιατρών του Κόσμου» στη Μόρια, Δημήτρη Πατέστο, στο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής και το άλλο παιδί της γυναίκας. Μάλλον απανθρακωμένο».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι. Τις εκρηκτικές καταστάσεις με το προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 10:30.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση Δομών προσφύγων, και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον  στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Τα άγρια επεισόδια και οι δύο θάνατοι

Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς που  ξέσπασε στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η φωτιά ξέσπασε στο κοντέινερ που διέμεναν η μητέρα και το μωράκι της. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου που βρήκε τη μητέρα και το παιδάκι της, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένου. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τουλάχιστον τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο

Μυτιλήνης.

Δύο πυρκαγιές με διαφορά 20 λεπτών

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτή κάνει λόγο για δύο φωτιές, με διαφορά 20 λεπτών, τη μία εκτός του καταυλισμού και τη δεύτερη σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.