Χάος στο Παρίσι με τη διαμαρτυρία των “κίτρινων γιλέκων”- Απαντήσεις αναζητά ο Μακρόν

723

Έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο γάλλος πρόεδρος μετά τα επεισόδια που συγκλόνισαν την γαλλική πρωτεύουσα το Σάββατο, στην τρίτη κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων».

Καμμένα αυτοκίνητα, βιτρίνες καταστημάτων κατεστραμμένες, βανδαλισμοί σε σύμβολα της Γαλλίας… είναι η εικόνα άφησε στο κέντρο του Παρισιού η διαμαρτυρία των «Κίτρινων Γιλέκων», που εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια

Πολλές περιοχές της πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς χιλιάδες μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», που διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία στα καύσιμα και το κόστος διαβίωσης, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, πυρπόλησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και βανδάλισαν καταστήματα.

Σε τουλάχιστον 110 ανέρχονται οι τραυματίες, ανάμεσά τους 17 αστυνομικοί, ενώ έγιναν 287 συλλήψεις – σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τις 103 που καταγράφηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Τα επεισόδια άρχισαν κοντά στα Ηλύσια Πεδία και στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου ορισμένοι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στο μνημείο. Οι αστυνομικοί επενέβησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά. Στην συνέχεια οι οδομαχίες και οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της πόλης, ακόμα και σε ζώνες όπου η αστυνόμευση ήταν περιορισμένη.

Έκτακτη σύσκεψη αναζητώντας απαντήσεις

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για το πρωί της Κυριακής με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Καστανέ οποίος χθες απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Μακρόν καταδίκασε την βία από την Αργεντινή, όπου βρισκόταν για την σύνοδο κορυφής του G20, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τις σκηνές βίας που έλαβαν χώρα στο Παρίσι.

Τόνισε πως τα γεγονότα στην πρωτεύουσα δεν έχουν καμία σχέση με δικαιολογημένη οργή και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια πως δεν θέλουν βελτίωση της ζωής στην Γαλλία, αλλά χάος.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε από την ένταση των επεισοδίων, με τον δήμαρχο του Παρισιού να αναφέρει πως η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με «κατάσταση εξέγερσης».

Σημειώνεται πως τα επεισόδια ήταν σαφώς πιο βίαια σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μικρότερη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών που μεταδίδει η «Le Monde», χθες συγκεντρώθηκαν 75.000 άτομα ανά την χώρα, την στιγμή που στις 17 Νοεμβρίου η συμμετοχή έφτασε τα 282.000 άτομα και στις 24 Νοεμβρίου τα 106.000.

Η αδυναμία των Αρχών να αντιμετωπίσουν τα κίτρινα γιλέκα μπορεί να οφείλεται και στον ιδιότυπο χαρακτήρα του κινήματος, το οποίο δεν έχει επικεφαλής ή συντονιστή, ούτε συνδέεται με οποιοδήποτε κόμμα ή συνδικάτο.