Χρήσιμες επισημάνσεις για να θωρακίσετε τα παιδιά σας απέναντι στον παγετό!

2176

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Ναι, ο χειμώνας μας έχει δείξει τα πιο κοφτερά του δόντια…

Ναι, είδαμε χιόνι στην Αθήνα… Και ακόμα και αν δεν ζήσαμε συνθήκες Σιβηρίας, ήταν ανήκουστες τέτοιες θερμοκρασίες στο κέντρο της πρωτεύουσας!

Ναι, όταν συναντήσω το καλοκαίρι τους Locomondo …θα τους βάλω να μου τραγουδούν ένα πενταωράκι τουλάχιστον για να εξιλεωθούν!

Όμως, πέρα από την πλάκα, εμείς οι ενήλικες ξέρουμε λίγο-πολύ να πάρουμε τα μέτρα μας και να προφυλαχθούμε από τον παγετό αυτές τις ακραίες χειμωνιάτικες μέρες. Αυτό που κάνουμε λάθος είναι να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί προς τα παιδιά μας και να τα ντύνουμε σαν “κρεμμύδια”, πεπεισμένοι ότι με αυτό το τρόπο τα προφυλάσσουμε κατάλληλα από το πολικό ψύχος! Τελικά αυτό που πετυχαίνουμε είναι να τα κάνουμε περισσότερο ευάλωτα σε κάθε ασθένεια, μικρή ή μεγάλη, ενώ αυτό που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι απλές και χρήσιμες συμβουλές με προσοχή, ψυχραιμία και δίχως περιττές ακρότητες!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP):

Ο πρώτος απλός κανόνας ορίζει πως όταν οι ενήλικες βάλουν τον “τάδε” αριθμό ρούχων, τα παιδιά πρέπει να ντυθούν με +1 ακόμη. (και όχι +238, όπως κάθε Αθάνατη Ελληνίδα Μάνα θεωρεί… Ναι, και η δική μου!)

⦁ Τα παιδιά καλό είναι να ντύνονται από τη μέση και πάνω με ένα φανελάκι ή ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και από πάνω με το μακρυμάνικό τους ή το πουλοβεράκι τους και τέλος το μπουφάν ή το παλτό τους… Αυτά αρκούν!

Τα κάτω άκρα του παιδιού είναι απαραίτητο να καλύπτονται με ζεστές χοντρές κάλτσες και τα πάνω άκρα του με καλής ποιότητας γάντια, για να νιώθει ζεστά τα χέρια του. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί είναι η καλύτερη λύση για να προστατεύσει τα αυτιά του από το κρύο ώστε να αποφύγει/αποφύγετε ξαφνικές επισκέψεις στον παιδίατρο.

Προσοχή στα παιδιά κάτω των 2 ετών …που δεν πρέπει να τα βάζουμε σε τέτοιες “δοκιμασίες” άνευ λόγου και αιτίας ή αν δεν είναι πραγματικά επείγουσα ανάγκη, καθώς δεν έχει τελειοποιηθεί το ρυθμιστικό σύστημα θερμοκρασίας του οργανισμού τους.

Είναι υγεία να αφήνουμε τα παιδιά μας να χαίρονται την κάθε εποχή του χρόνου, αρκεί να το κάνουμε σωστά! Και στην περίπτωση ενός “τσουχτερού” χειμώνα, μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας με σύνεση χωρίς να καταφύγουμε λόγω ανασφαλειών σε υπερβολές!