5 νόστιμες και απλές συνταγές για το μενού της Καθαράς Δευτέρας

2465

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Παρακάτω θα βρείτε 7 νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να γευτείτε αυτή τη μέρα!

#1 Λαγάνα

Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
2 κουτ.σ. ξύδι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
σουσάμι

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατέψτε το νερό, με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινίζοντάς το μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Αρχίστε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι ή μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί σας και απλώστε τη ζύμη σας. Δώστε το σχήμα της λαγάνας. Κάντε λακουβάκια με τα δάχτυλα, βρέξτε λίγο και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγξτε μετά τα 30′ λεπτά όπως το κέικ για να δείτε αν είναι έτοιμη.

 

#2 Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
4 μελιτζάνες
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
λάδι
ξύδι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Ψήνουμε καλά τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου. Αφού κρυώσουν, τις ψιλοκόβουμε καλά με ένα πιρούνι τις λιώνουμε και ρίχνουμε το σκόρδο που θα έχουμε ψιλοκόψει. Αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι, πάντα ανακατεύοντας και πάντα δοκιμάζοντας. Αφού είναι έτοιμη, ανακατέψτε και τον μαϊντανό. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και 1-2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές.

 

#3 Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά

Υλικά
300 γρ. ψίχα ψωμιού
1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
200 γρ. άσπρο ταραμά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Βάζουμε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει. Στο μίξερ ή στο γουδί λιώνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ταραμά, δουλεύουμε το μείγμα για λίγο και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, στυμμένη καλά. Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι, εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει σαν αλοιφή.

 

#4 Χταποδάκι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά
1 χταπόδι φρέσκο περίπου
2 ξερά κρεμμύδια
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1-2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο
1 κανελοξυλο
1 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
Κοφτό μακαρονάκι

Εκτέλεση
Καθαρίστε το χταπόδι, πλύντε το καλά και κόψτε το σε κομμάτια. Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα σας και βάλτε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά για λίγα λεπτά. Προσθέστε το χταπόδι και σοτάρετε το για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει.
Σβήστε με το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίξτε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατέψτε το φαγάκι σας και ρίξτε αρκετό νερό ώστε το χταπόδι να είναι σκεπασμένο. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και δάφνη, και αφήστε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, ρίξτε το κοφτό μακαρονάκι και σιγοβράστε ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις το ζουμάκι χυλώσει, σβήστε και σερβίρετε όσο είναι ζεστό. Μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς σερβίρετε. Να αφήνετε πάντα αρκετό ζουμάκι στα ζυμαρικά καθώς αυτά όσο μένουν μέσα στο ζεστό σκεύος «ρουφάνε» και λασπώνουν.

 

#5 Ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά
2 κούπες ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Aλεύρι

Εκτέλεση
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά.

Τip: Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή των μοναχών του Αγίου Ορους (monastiriaka.gr) δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.

Καλή σαρακοστή σε όλους!

πηγή: mothersblog.gr