Η ΕΕ απειλεί με «στοχευμένες ποινές» την Τουρκία

286

Την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη τους προς την Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τάχθηκαν υπέρ του να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της Aγκυρας.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν «παράνομες» τις δραστηριότητες εξορύξεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και τόνισαν «ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα «δίχως καθυστέρηση», περιλαμβανομένων «στοχευμένων» ποινών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει σε ποινές σε βάρος των προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», σημειώνουν οι ηγέτες, προσθέτοντας πως θα επανέλθουν στο ζήτημα μόλις χρειαστεί.

Με αυτές τις κινήσεις οι 28 εταίροι ουσιαστικά ενστερνίζονται την εισήγηση που έκανε την Τρίτο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και πραγματοποίησαν ένα βήμα μπροστά στην διαδικασία πιθανής επιβολής κυρώσεων. Ωστόσο, δεν έλαβαν αποφάσεις ούτε κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η επιλογή και η εφαρμογή κυρώσεων θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τους ηγέτες σε μελλοντική Σύνοδο.

Στο ανακοινωθέν οι ηγέτες της ΕΕ επαναβεβαιώνουν πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος είναι «παράνομες». Καλούν την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.

Καθιστούν σαφές πως οι τουρκικές προκλήσεις έχουν «άμεσα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα πάντως δείχνει να αγνοεί την ΕΕ και να συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις. Χθες το μεσημέρι απέπλευσε προς την ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» ώστε να εκτελέσει γεώτρηση στον Κόλπο της Αμμοχώστου. Το γεωτρύπανο «Πορθητής» ήδη εκτελεί εργασίες ανοιχτά της Πάφου.