«Η Βρετανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη», υποστηρίζει ο συγγραφέας του «Γόμορρα»

870

Ο Ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας του best-seller «Γόμορρα» που αναφέρεται στην ιταλική μαφία, υποστήριξε ότι το 90% των ιδιοκτητών του κεφαλαίου στο Λονδίνου έχει offshore
«Η Βρετανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο», σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ο Σαβιάνο, είναι ο συγγραφέας του best-seller Γόμορρα (Gomorra) μέσα από το οποίο αποκάλυψε και κατήγγειλε τις εγκληματικές δραστηριότητες της Καμόρρα.

Το βιβλίο αυτό είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην Ιταλία, όπου πούλησε πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε διάφορα βραβεία όπως το βραβείο Viareggio-Repaci, αλλά και παγκοσμίως αφού μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Ο 36χρονος ζει υπό αστυνομική προστασία, δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις για τα μέλη της Καμόρα το 2006 προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στην ναπολιτάνικη μαφία.

Μιλώντας στο ακροατήριο του Hay Literary Festival στην Ουαλία ο Σαβιάνο είπε: «Αν κάποιος ρωτούσε ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη πολλοί θα απαντούσαν ότι είναι το Αφγανιστάν, ίσως η Ελλάδα, η Νιγηρία, ή η Νότια Ιταλία. Εγώ όμως θα σας πω ότι είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι η γραφειοκρατία, δεν είναι η αστυνομία, δεν είναι καν η πολιτική. Η διαφθορά βρίσκεται στην οικονομία. Το 90% των ιδιοκτητών του κεφαλαίου στο Λονδίνου έχει offshore. Το μικροσκοπικό νησί Jersey και τα Cayman είναι οι πυλώνες του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για αυτό είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα και να σας μιλάω επειδή το θέλω. Πρόκειται για εσάς, για τις ζωές σας για την κυβέρνησή σας».

Για το λόγο αυτό συνεχίζει ο Σαβιάνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκε διαρκείς εκκλήσεις για ρύθμιση της κατάστασης όταν η Βρετανία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής Καταπολέμησης της Διαφθοράς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 10η θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015. Ο Δείκτης μετρά τα αντιληπτά επίπεδα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σαβιάνο είπε επίσης ότι αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ θα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα. «Βγαίνοντας από την ΕΕ θα έχουμε εισβολή των μεξικανικών καρτέλ και της ρωσικής μαφίας. Η HSBC πλήρωσε 2 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή ομολόγησε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από καρτέλ. Υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία για όλα αυτά».

πηγή: independent