Η φυγή των απελπισμένων περνούν χείμαρρο για να φτάσουν στα Σκόπια

902

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να βουλιάξει στις λάσπες της Ειδομένης το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή στη βόρεια ευρώπη  χιλιάδες προσφυγες και μετανάστες  ξεκινησαν  να ψάχνουν ένα σημειο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Απηυδισμένοι απο την πολυήμερη διαμονή κατω από απάνθρωπες συνθήκες στην Ειδομένη, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά του χειμάρρου που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.  Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Δεν τα καταφεραν ολοι ομως. Τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά την ώρα που προσπάθησαν να διασχίσουν τα ορμητικά νερά. Μαζί τους ήταν άλλοι 23 άνθρωποι που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε την Κυριακή το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.