Πόσο θα μας κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι;

1294

Φθηνότερο κατά 2,4% θα είναι εφέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εφέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρυσι. Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά ενώ ακριβότερα κοστίζουν εφέτος ο ταραμάς και η λαγάνα.

Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες προκύπτει ότι στις ιχθυαγορές, η μεσοσταθμική πτώση των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, είναι της τάξεως του 2,7%.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνταν από 8,0 έως 18,0 ευρώ το κιλό, τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 4,0 έως 7,0 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,3%, το φρέσκο χταπόδι από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φτηνότερα από πέρυσι.

Τα μύδια πωλούνταν από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, οι κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, κατά 3,4% φθηνότερες από πέρυσι

Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα καθώς η τιμή του φθηνού τάραμα κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό αυξημένη κατά 8,2% και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.

πηγή: thetoc.gr