«Ματιές στο Σύμπαν: Αστροβιολογία & Αϊνστάιν»

1823

«Ματιές στο Σύμπαν: Αστροβιολογία & Αϊνστάιν»

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 12 Μαρτίου 2016 η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στα βάθη του σύμπαντος! Πώς αναζητούμε μορφές ζωής στο αχανές σύμπαν; Πώς ταξιδεύουμε στο διάστημα; Τι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και τι αναζητούν οι ερευνητές; Πώς συνέβαλε ο Αϊνστάιν με την Θεωρία της σχετικότητας στις μελέτες μας για το σύμπαν; Οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας ανακαλύπτουν τις απαντήσεις μέσα από πειράματα και δραστηριότητες.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

12:30 – 13:10 Επίδειξη πειραμάτων: «Αστροβιολογία και διαστημικά ταξίδια»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Σε αυτήν την επίδειξη πειραμάτων ξεκινάμε από το φαινόμενο της ζωής στη Γη και μελετάμε τους τρόπους αναζήτησης εξωγήινης ζωής με τη βοήθεια της επιστήμης. Είναι δυνατόν η ζωή να προέκυψε από μία «σούπα»; Μπορεί μια έκρηξη να δημιουργήσει νέες μορφές ζωής; Πώς μελετάμε το παρελθόν του σύμπαντος; Πώς ταξιδεύουμε στο διάστημα; Τηλεσκόπια, φασματοσκόπια και μικροσκόπια επιστρατεύονται για να εξετάσουν τη ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες του Γαλαξία μας.

Συνδυάστε την επίδειξη πειραμάτων με την νέα Πλανηταριακή Παράσταση «Η Ζωή στο Σύμπαν» προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη!

16:30 – 17:15 Διαδραστική Αφήγηση: «Ο παράξενος κόσμος του Άλμπερτ Αϊνστάιν»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες)

Όλοι  ακούσαμε πρόσφατα για τα βαρυτικά κύματα, τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για τον Αϊνστάιν και τη Θεωρία της σχετικότητας. Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε τι πράγματι μας είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν; Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση που μας ταξιδεύει σε διάφορους σταθμούς της ζωής και του έργου του, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τα παράδοξα, με μια πρώτη ματιά, επιτεύγματα ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην ιστορία της επιστήμης. Τα εφόδιά μας σε αυτό το ταξίδι είναι απλά: ένα ψαλίδι, ένα φύλλο χαρτί, ένα μπαλόνι κι ένα σεντόνι!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.