Χωρίς συμφωνία αποχωρούν οι θεσμοί απο την Αθήνα

1116

Χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχωρεί το κουαρτέτο από την Αθήνα ,για να επιστρέψει μετά το Πάσχα των καθολικών, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται οτι υπάρχει σύγκλιση στο φορολογικό, ενώ παραμένει η απόσταση στο ασφαλιστικό και ακόμα μεγαλύτερερη στα κόκκινα δάνεια.

 

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε μία ακόμη συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Κατρούγκαλο, Σταθάκη και Τσακαλώτο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν συνδυαστικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εξερχόμενος της συνάντησης και μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, διέψευσε τις πληροφορίες για εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλιση στα 288 ευρώ και τόνισε πως η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Κυριακή ώστε να γίνει μια σύνοψη της κατάστασης και να εντοπιστούν τα σημεία συμφωνία και διαφωνίας. Η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις στην εθνική σύνταξη, στις επικουρικές και στα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ το ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα φαίνεται ότι δέχεται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 παράγει δαπάνης και η των μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%. Αντίθετα αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ.