10 κουβέντες που δεν λέμε ποτέ – μα, ποτέ – σε μία κυρία

1529

Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί – που έλεγε και το τραγούδι – και πλέον ακόμη και οι πιο αταίριαστοι διάλογοι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπορούν να εκτυλιχθούν παντού. Στις σχέσεις, στις φιλίες, στις δουλειές μπορούν να ακουστούν τα πάντα, καθώς η αυτονόητη ισότητα έχει καταργήσει προ πολλού τις ευγένειες, την προσοχή σε όσα δεν πρέπει να ειπωθούν, τη λεπτότητα.

 

Πρώτα θύματα, οι κυρίες. Πίσω από το επιχείρημα ότι πλέον συζητάμε τα πάντα ανοιχτά και δεν τρέχει και τίποτα, μπορούν να εισπράξουν τα πιο υποτιμητικά σχόλια, έστω και υπό μορφήν αστείου, μπορούν να ακούσουν «τέρατα» που συνήθως αφορούν την εμφάνιση, πολύ συχνά όμως και τις επιδόσεις τους στη δουλειά, στο σπίτι, στη διαχείριση όλου αυτού του πολυδαίδαλου σύγχρονου σύμπαντος που θέλει τη γυναίκα, όχι μόνο ικανή, αλλά «πρώτη» σε όλα. Τι να γίνει, όμως, που όσα χρόνια κι αν περάσουν υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεται να πει κανείς σε μία κυρία, κυρίως δημοσίως και φωναχτά, επειδή το υπαγορεύουν τόσο οι κανόνες ευγένειας όσο και βασικές αρχές της ψυχολογίας.  Όπως:

 

1. «Πάχυνες, νομίζω»

Όσο κι αν κόπτεται κάποιος ότι το είπε με την καλή έννοια το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Γίνεται σχόλιο για τα κιλά, ευαίσθητο σημείο όχι μόνο των γυναικών, αλλά όλων. Δεν το λέμε. Ποτέ.

 

2. «Αυτό το φόρεμα σε δείχνει κάπως»

Αν δεν είναι να ειπωθεί κάτι καλό, ας μην ειπωθεί καθόλου. Το «κάπως» συνορεύει με το «κακό». Κι αν σκοπεύει κανείς να πει μια καλή κουβέντα, ας μην την πει καθόλου. Οι ενδυματολογικές επιλογές μίας κυρίας, οφείλουν να απασχολούν μόνο την ίδια. Αν δεν ξέρει να προστατευθεί από παγίδες, κρίμα, πολύ κρίμα, κατά τα λοιπά είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα.

 

3. «Άλλαξες το άρωμα σου;»

Είτε το άλλαξε είτε όχι, δική της δουλειά. Αν δεν μας αρέσει δεν πλησιάζουμε πολύ. Αν μας αρέσει, το λέμε και πάλι κομψά. Και οι μυρωδιές που επιλέγει κάποιος για να ενισχύσει την ταυτότητα και το προσωπικό του στίγμα σε έναν χώρο δεν επιδέχονται σχολίων.

 

4. «Πόσους ερωτικούς συντρόφους είχες..;»

Αδιάκριτο, ανεπίτρεπτο, σχεδόν δηλωτικό της ήδη σχηματισμένης άποψης κάποιου για μία γυναίκα. Και σίγουρα, η απάντηση είτε ειλικρινής, είτε υπερβολική, θα εκπλήξει όποιο διατυπώνει τέτοιες ερωτήσεις. Το savoir vivre αποτρέπει τέτοιου είδους ερωτήσεις, η κοινή λογική λέει ότι όσο άνετα κι αν αισθάνεσαι με έναν άνθρωπο, καλό θα ήταν να προσέχεις τι ρωτάς ειδικά για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ερωτικού συντρόφου.

 

5. «Η πρώην μου έκανε “αυτό”»

Και καλά έκανε. Ακόμη κι αν το «αυτό» λέγεται για καλό – που, δεν – αυτομάτως στα αυτιά της κυρίας που εισπράττει το σχόλιο χτυπάει και το καμπανάκι της σύγκρισης. Πολύ πιθανόν και ο πρώην της να έκανε κάτι άλλο, τέλειες μακαρονάδες, για παράδειγμα. Δεν θα είναι προς όφελος κανενός αρχίσει, ομοίως, να κάνει συγκρίσεις. Γενικώς, ο συγκριτικός πίνακας εγγυάται την πρόοδο, αλλά λειτουργεί διαλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις.

 

6. «Δεν μ’ αρέσουν οι φίλες σου»

Δεκτό. Μην κάνετε παρέα μαζί τους, τότε. Το να διατυπώσετε το σχόλιο με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί συνειρμούς. Αν οι φίλες δεν σ’ αρέσουν γιατί είναι κάπως λαϊκές ή κάπως ψηλομύτες η επόμενη σκέψη είναι το «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Θα θεωρήσει ότι πρόκειται μία έμμεση μομφή και για τον δικό της χαρακτήρα και κριτήριο και η αντίδραση θα είναι θυελλώδης και δικαιολογημένη.

 

7. «Είσαι η ίδια η μάνα σου»

Ποτέ δεν λέγεται για καλό αυτή η κουβέντα ειδικά ανάμεσα σε ζευγάρια. Είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και σημαίνει πολλά. Προσβάλλει αυτήν που το ακούει και φυσικά τον άνθρωπο που αγαπάει περισσότερο σ’ αυτή τη ζωή. Και γιατί προσβάλλει, αν η μαμά είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος; Γιατί ακριβώς γι’ αυτό λέγεται κάτι τέτοιο. Για να προσβάλλει.

 

8. «Μην κάνεις σαν υστερική»

Ντροπή. Άλλη μία απαγορευμένη ατάκα ειδικά, όταν η «απέναντι» έχει δίκιο και κάθε λόγο να εκνευριστεί. Η προσβολή συνήθως επιστρέφεται επί τόπου με ακόμη μεγαλύτερα ξεσπάσματα οργής, κυρίως γιατί είναι μία ατάκα – επιχείρημα κάποιου που θέλει να μειώσει έναν άνθρωπο και την έντονη ροή του λόγου του.

 

9. «Καλό θα ήταν να μη φας δεύτερο πιάτο»

Καλό θα ήταν ο καθένας να ασχολείται με την όρεξη του. Καλύτερο θα ήταν κάτι τέτοιο να μην ειπωθεί παρουσία φίλων, ούτε καν με αυστηρές ματιές. Έχουν χαλάσει σχέσεις, φιλίες, συνεργασίες για τέτοιες παρατηρήσεις που μετρούν μπουκιές.

 

10. «Δεν έκανες παιδιά, ακόμη»

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Jean M. Twenge πρόκειται για την πιο αγχωτική κουβέντα που μπορεί να ακούσει μία γυναίκα μετά τα 35 της είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας είτε όχι, είτε από επιλογή να μην αποκτήσει απογόνους. Οπότε, τέτοιου είδους απορίες καλό θα ήταν να μην εκφράζονται, ειδικά αν είναι γνωστό ότι πρόκειται για ζήτημα που ενοχλεί ή «πονάει».

πηγή:lifo.gr