18 τρόποι να “διαβάζεις”…τη «γλώσσα του σώματος»!

12670

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης


 

Η γλώσσα του σώματος ή body language «αντικατοπτρίζει» τις σκέψεις, τη τάση, τη διάθεση του… Άλλου…!


 

«αρκεί να παρατηρήσουμε για λίγο τις «ασυναίσθητες» κινήσεις του/-ης»


 

 • Ένα σήκωμα φρυδιών, ένα συνοφρύωμα ή τα σταυρωμένα χέρια είναι ικανά να εκπέμψουν  μηνύματα, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 8% της επικοινωνίας εκφράζεται «λέξεις».

 

 

 • Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε εύκολα τις εκφράσεις ή τη στάση του άλλου… χωρίς καν να μιλήσει!

 

 

 

facial_expressions_c_serts_resizedface

Κεφάλι


Εάν ο άλλος «χαμογελάει», γέρνοντας το κεφάλι του προς το μέρος μας… τότε αυτό ίσως υποδηλώνει σήμα για… φλερτ. Όμως, εάν «χαμηλώνει» το κεφάλι – τότε αισθάνεται ντροπή & κρατά απόσταση εξαιτίας της δυσπιστίας ή συστολής του.

 

 • Όταν ο άλλος «σηκώνει», γρήγορα το κεφάλι, φανερώνει άμεσα – το ενδιαφέρον του & την διαθεσιμότητα του ειδικά εάν αυτό συνοδεύεται με ένα ανεπαίσθητο «σήκωμα» των φρυδιών – εάν απλά χαζεύει το ταβάνι – τότε μάλλον βαριέται.
 • Το «άγγιγμα» του κεφαλιού μπορεί να σημαίνει – μια  αυτο-τιμωρία (π.χ. αγγίζοντας το μέτωπο με την παλάμη του χεριού, «τι έκανα πάλι;»).
 • Όταν μιλάει κάποιος, χωρίς να «κουνάει» το κεφάλι του, αυτό δείχνει ότι – μιλά είτε σοβαρά και ειλικρινά, είτε από μια κυρίαρχη θέση.

 

xeriasdasd

Χέρια


ένα άτομο με «σταυρωμένα» χέρια, ακόμα και εάν το κάνει από συνήθεια, τείνει να νιώθει – άβολα με την εμφάνιση του. Όσοι σταυρώνουν τα χέρια, ενώ ταυτόχρονα κρατούν τα πόδια τους «ανοιχτά», τότε έχουν τάσεις να εκδηλώσουν – σκληρότητα ή την ανάγκη για εξουσία.

 • Εάν κάποιος φέρει τα χέρια «πίσω» από το λαιμό ή το κεφάλι του, είναι – «ανοικτός» προς τη συζήτηση που γίνεται ή χαλαρός σε γενικές γραμμές. Εάν τα χέρια βρίσκονται στους «γοφούς», αποδεικνύουν – ανυπομονησία ή κούραση, ενώ εάν είναι κλειστά και σφιγμένα θυμό και νεύρα!
 •  Όταν κάποιος αισθάνεται «αυτοπεποίθηση» – ο χώρος «ανάμεσα» στα δάχτυλα μεγαλώνει, ενώ ο αντίχειρας «ορθώνεται» ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Όταν υπάρχει άγχος όλοι  μας τρίβουμε ή τεντώνουμε διαρκώς τα χέρια μας.
 •  Όταν το χέρι του άλλου «αγγίζει» το μάγουλο ή το πηγούνι, τότε ο άλλος – εξετάζει σοβαρά την άποψη μας.

 

bodylanguage1Ώμοι και κινήσεις


 

Όσο πιο «κοντά» βρίσκεται ο άλλος δίπλα μας ή όσο πιο πολύ «γέρνει» προς το μέρος μας – τόσο πιο θερμές σκέψεις & διαθέσεις έχει για εμάς. Εάν προχωράμε προς το μέρος του και ο άλλος δεν απομακρύνεται, αλλά έρχεται πιο «κοντά» – σε εμάς… τόσο το καλύτερο!

 • Εάν οι ώμοι του είναι «στραμμένοι»… προς το μέρος μας, ακόμα και εάν κοιτάζει αλλού, τότε – ενδιαφέρεται για εμάς. Το ίδιο ισχύει και όταν κάθεται με «ίσια πλάτη», αφού δείχνει ότι – προσέχει τα λόγια μας.
 • Σε περίπτωση που αντιγράφει ή επαναλαμβάνει  ασυναίσθητα τις κινήσεις μας, είτε π.χ ανάβοντας τσιγάρο αμέσως μετά από εμάς, είτε πίνοντας το ποτό μόλις εμείς το βάλουμε στο στόμα μας, τότε –  αισθάνεται θαυμασμό για εμάς.

 

glwssa_swmatos_600_177435_s16160

Μάτια


 

Όσοι δεν κοιτούν «κατευθείαν» ή ευθύβολα στα μάτια, ίσως – λένε ψέματα ή διακατέχονται από μεγάλη νευρικότητα, ενώ όσοι κοιτούν «λοξά» σημαίνει ότι – δεν πιστεύουν στο άτομο μας, στις δυνατότητες μας ή πιο απλά μας αμφισβητούν & είναι επιφυλακτικοί απέναντι μας.

 • Οι «διεσταλμένες» κόρες του ματιού «καθρεπτίζουν» – το ενδιαφέρον του άλλου, (αρκεί αυτός να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ & να είναι νηφάλιος). Βέβαια, όταν αυτές «καρφώνονται» στο πάτωμα, τότε ο άλλος, είτε – έχει δυσάρεστες σκέψεις, είτε προσπαθεί να κρύψει κάτι από εμάς.
 • Εάν «συνοφρυώνεται»  κάποιος  ή «πιέζει» τα γυαλιά προς τη μύτη του, σίγουρα πρόκειται – να διαφωνήσει μαζί μας.
 • Όταν κάποιος κοιτάει στο «άπειρο»… ή το βλέμμα του απλανές «ταξιδεύει» στο υπερπέραν, ενώ μιλάμε, τότε – βαριέται ή απλά δεν πιστεύει τα λόγια μας.

…Όπως και να έχει, μάλλον πρέπει να φύγετε!


 

anoikta

Πόδια


 Μια «γρήγορη» κίνηση του ποδιού δείχνει – ένα «ανυπόμονο», «φοβισμένο» και «νευρικό» άτομο. Όταν αλλάζει κάποιος αργά τα πόδια του σε «σταυροπόδι», ίσως  – πλήττει με τη συζήτηση. Βέβαια, όταν το ένα πόδι «αγγίζει» το άλλο κατά τη διάρκεια ραντεβού – αυτό αποδεικνύει ενθουσιασμό!

Η «κατεύθυνση» των ποδιών ορίζει την κατεύθυνση του ενδιαφέροντος μας. Έτσι, εάν τα πόδια του άλλου «δείχνουν» προς το μέρος μας, τότε – σίγουρα νοιάζεται για εμάς ή τουλάχιστον δεν περνάμε απαρατήρητοι.

 •  Κάποιος που «στέκεται» με τα πόδια ενωμένα, προφανώς έχει… άγχος, ευαλωτότητα ή & αμηχανία, αφού η στάση του δείχνει – ότι χρειάζεται προστασία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος κάθεται στην καρέκλα, «σφίγγοντας» τα γόνατα του.
 •  Όταν ο άλλος κάθεται «σταυροπόδι» και κουνάει πάνω κάτω νευρικά  το πόδι του, τότε –  είναι αρκετά ανυπόμονος.

 

ΓΛΩΣΣΑ_ΣΩΜΑΤΟΣ