Ένα κορίτσι που οραματιζόταν μια ζωή που δεν θα είχε ανάγκη από ήρωες

1324

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη -από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα- και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια και αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, με όχημα την ιστορία της Αθηνάς, συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής, ερευνώντας τις συνθήκες και το ήθος που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση.

Μέσα από τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τις μουσικές παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και το πνευματικό τοπίο της Αθηνάς. Ένα σώμα που έχει υποστεί βασανισμό και επανατοποθετείται στο χώρο και στο χρόνο. Ένα πνεύμα που ανατροφοδοτείται από την αγάπη για τη ζωή και δυναμώνει με το όραμα της απελευθέρωσης.

«Έρχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Νικόλαου Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού».

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Δραμ/ργική επεξεργασία: Η ομάδα
Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ισίδωρος Πάτερος
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Σάββας Στρούμπος
Πρωτότυπη μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Κοστούμια: Λένα Καφαντάρη
Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης
Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτούλια
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου

“Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” – Από 28 Ιανουαρίου 2017 εώς 18 Μαρτίου 2017

Θέατρο Επί Κολωνώ- Black Box
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός
Τηλ.: 210 5138067

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Σάββατο στις 18:30
από 28 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου

Τιμές εισιτηρίων
12€ (κανονικό)
8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Από 27/1/2017 έως 18/3/2017 όλα τα εισιτήρια 8€