Ralli Retreat: Ένα παραδεισένιο καταφύγιο στην Κέρκυρα

1850

Γράφει η Λέγκω Μιχαλοπούλου

Ralli Retreat : Ένα παραδεισένιο καταφύγιο στην Κέρκυρα

Υπάρχουν σταυροδρόμια στις ζωές των ανθρώπων από κείνα που σε καλούν να πάρεις γρήγορα την πιο σωστή απόφαση και να διαλέξεις πορεία. Αυτό συνέβη και στην Ιωάννα Ράλλη πριν από μερικά χρόνια… Να πουλήσει το οικογενειακό κτήμα στην Κέρκυρα ή να το κρατήσει; Να αποχωριστεί μια για πάντα τις οικογενειακές της αναμνήσεις ή να προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη και σε πείσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών να δώσει νέα πνοή σε έναν επίγειο παράδεισο;

Τελικά μετά από σκέψη αποφάσισε ότι μέσα από αυτό το κομμάτι γης θα ήθελε να μοιράζεται με τους επισκέπτες το δικό της όνειρο.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλησα να αξιοποιήσω αυτό το αγαπημένο μου πατρογονικό μέρος με την κλασσική έννοια, δηλαδή «τουριστικά». Πιστεύω ότι του άξιζε κάτι πέρα και πάνω από αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ…», ομολογεί η Ιωάννα.

Το Ralli Retreat βρίσκεται σε ένα λόφο στα Βραγανιώτικα  σε απόσταση μόλις είκοσι χιλιομέτρων από το κέντρο του νησιού της Κέρκυρας και λίγα λεπτά μακριά από μερικές  πανέμορφες παραλίες. Μέσα σε μια έκταση εκατό στρεμμάτων η φύση οργιάζει.  Κυπαρίσσια, ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, συκιές,  αλλά και μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Ειδικά οι ελιές κυριαρχούν στο φυσικό περιβάλλον και κάθε χρόνο αποφέρουν μια αξιόλογη ποσότητα λαδιού υψηλής ποιότητας καθώς ακολουθούνται όλες οι βιολογικές διαδικασίες στην παραγωγή του και η συλλογή του καρπού γίνεται με τα χέρια.

Στο πανέμορφο αυτό κτήμα δεσπόζει το κεντρικό κτήριο, το σπιτάκι του φύλακα αλλά και ένα κοτέτσι! Φτιαγμένο στις αρχές της δεκαετίας του ‘80,  το κτίσμα αποπνέει στην διακόσμηση του μια σεμνή, χαμηλόφωνη αστική ευγένεια σύμφωνη και με την κουλτούρα του νησιού. Κατά την διάρκεια της ανακαίνισης  που έγινε πριν λίγα χρόνια, η ιδιοκτήτρια – που είναι εικαστική καλλιτέχνης η ίδια-  σεβάστηκε απολύτως το ύφος της βίλας επικεντρώνοντας  τις εργασίες κυρίως στην τεχνική της αναβάθμιση. Η διαρρύθμιση περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο όπου βρίσκεται το living room και η τραπεζαρία ενώ συνεχίζοντας, υπάρχουν τα τέσσερα ευρύχωρα υπνοδωμάτια των δύο ατόμων με ατομικό μπάνιο και όλα τα σχετικά facilities. (Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι η Ιωάννα έχει ενεργό ρόλο στην φιλοξενία καθώς ασχολείται προσωπικά φροντίζοντας να ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε ανάγκη των επισκεπτών. Για παράδειγμα πολύ συχνά αναλαμβάνει η ίδια τα μαγειρέματα δίνοντας έτσι μια νότα σπιτικής ζεστασιάς στην διαμονή). Η πισίνα έξω στον κήπο συμπληρώνει χωρίς καμιά παραφωνία την εικόνα ενώ η θέα είναι από παντού μοναδική καθώς μπορείς να απολαύσεις  την Ανατολή και την Δύση του ηλίου βλέποντας μπροστά σου να απλώνονται οι ελιές, τα κυπαρίσσια και στο βάθος η θάλασσα. Άραγε σε ένα τέτοιο ειδυλλιακό τόπο τι θα ολοκλήρωνε την διαμονή;

«Σκέφτηκα ότι αυτό που είχα ανάγκη πάνω απ’όλα ήταν να δημιουργήσω κάτι που όχι μόνο θα καλύπτει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για απόδραση από το αστικό περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει καθημερινά, αλλά περισσότερο μία κοινότητα που να αντιλαμβάνεται τις διακοπές, την ζωή στην φύση αλλά και την διαβίωση εν γένει με τον ίδιο τρόπο που την αντιλαμβάνομαι κι εγώ».

Και Πράγματι. Το Ralli Retreat εκτός από την διαμονή που προσφέρει όλο τον χρόνο, διοργανώνει κατά  τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο μαθήματα που στόχο τους έχουν την ψυχική αλλά και την πνευματική γαλήνη. Επίσης γίνονται σεμινάρια με μικρές ομάδες ώστε να καλλιεργείται η έννοια του «μαζί» δηλ.της κοινότητας που τόσο λείπει από την ατομιστική εποχή μας.Tai-chi, yoga, self awareness, lucid dreaming, είναι μερικές από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες με στόχο στο μέλλον να προστεθούν και άλλες.

«Ψάχνω και επιλέγω η ίδια πολύ προσεκτικά τους ανθρώπους που θα μεταφέρουν τα ταλέντα και τα χαρίσματά τους στους επισκέπτες. Γιατί πιστεύω πως όταν δίνεις κάτι στον άλλον μέσα απ’την ψυχή σου τότε αυτό που παίρνεις πίσω είναι κάτι το μοναδικό. Και γι αυτό νιώθω πραγματικά μεγάλη ευγνωμοσύνη μέσα μου…».

Tο σίγουρο είναι ότι κοιτώντας κάποιος τα σχόλια όσων έμειναν στο Ralli Retreat καταλαβαίνει ότι το ίδιο συναίσθημα ακριβώς ένιωσαν κι εκείνοι. Και το να νιώθεις έτσι στις μέρες μας είναι μάλλον κάτι σπάνιο…

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ralliretreat.com