22 “αλήθειες” που αφορούν… την «ψυχολογία» μας!

1217
Asian woman thinking while looking at bright lightbulbs

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 


 

 • Δείτε παρακάτω 25 ψυχολογικές αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν…

 1.  Οι άνθρωποι χαίρονται περισσότερο όταν απασχολούνται με κάτι, όταν δημιουργούν. Τους βοηθάει να διατηρήσουν μια θετική στάση & δίνει νόημα αλλά και περιεχόμενο στη… ζωή τους.

 2.  Η χαρά, ο θυμός, η οργή, η θλίψη, η α-ηδία, ο φόβος & η έκπληξη είναι τα μοναδικά συναισθήματα, που εκφράζονται… καθολικά.

 3.  Η σοκολάτα συμβάλλει στο να εκλύονται… οι ίδιες χημικές ουσίες στο σώμα μας, όπως όταν είμαστε… ερωτευμένοι.

 4.  Οι άνθρωποι είναι περισσότεροι ειλικρινείς ως προς την έκφραση & εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους… όταν είναι κουρασμένοι. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων… απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες, που συμβάλλουν στο να… εμπιστευτούμε πιο εύκολα τον άνθρωπο που… αγκαλιάζουμε.

 5.  Έρευνες έχουν δείξει, ότι η απώλεια του “κινητού” μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο… πανικό, κλονισμό & οδύνη με την εμπειρία… του θανάτου.

 6.  Σκεφτόμαστε πιο λογικά, όταν σκεφτόμαστε και λειτουργούμε σε… άλλη γλώσσα(foreign language).

 7.  Ποτέ κανένας τυφλός άνθρωπος δεν έχει εμφανίσει… σχιζοφρένεια.

 8.  Τα παιδιά του λυκείου έχουν το ίδιο επίπεδο άγχους με τον μέσο όρο των ασθενών στα ψυχιατρεία το… 1950.

 9.  Ο εγκέφαλος μεταφράζει την απόρριψη ως… πόνο”(grief).

 10.  Το μυαλό μας περιπλανιέται περίπου το… 30% του χρόνου.

 11.  Οι πιο ζωντανές & έντονες αναμνήσεις μας που κατακλύζουν το μυαλό μας είναι κατά πάσα πιθανότητα… λανθασμένες & αυθαίρετες.

 12.  Ακόμη και η “ψευδαίσθηση” του ότι κάνουμε βήματα προόδου ή έστω η εκδήλωση πρόθεσης για βήματα – ανέλιξης, προόδου, προαγωγής – μας παρακινεί να κάνουμε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αυτο-βελτίωσης, της αυτο-πραγμάτωσης & της ενίσχυσης των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων μας.

 13.  Ο εθισμός στο “διαδίκτυο” περιλαμβάνεται στον κατάλογο με… τις ψυχικές διαταραχές.

 14.  Κανείς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα… ταυτόχρονα.

 15.  Είμαστε… το υποσυνείδητό μας, αν φανταστεί κανείς ότι συνδέεται στενά με την προσωπικότητα του “Εγώ” μας (μνήμη, συναίσθημα, φυσική ψυχική ζωή). Οι εκδηλώσεις του υποσυνείδητου είναι μερικές φορές πιο βέβαιες & πραγματικές ακόμα και από… τις συνειδητές, επειδή είναι πάντοτε “παρόν” στην καθημερινή ζωή (όνειρα,αναμνήσεις)

 16.  Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε σύντομες & μικρές… πληροφορίες.

 17. Οι “μνήμες”  αλλοιώνονται & χάνονται… με την πάροδο του χρόνου & κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον μια… εσφαλμένη ανάμνηση.

 18.  Οι άνθρωποι με “χαμηλή” αυτοεκτίμηση… τείνουν να υιοθετούν & να υποδύονται συχνά τον ρόλο… του θύτη.

 19.  Το 80% των συζητήσεων έχουν ως σκοπό  για να εκφραστούν… παράπονα.

 20.  Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον “εθελοντισμό” & δράσεις κοινωνικής προσφοράς & ωφέλειας… είναι πιο ικανοποιημένοι με την ζωή τους & διακατέχονται από ένα αίσθημα… εσωτερικής – συναισθηματικής πληρότητας.

 21.  Ο εγκέφαλος γίνεται πιο “δημιουργικός”, όταν είναι… κουρασμένος.

 22.  Οι σχέσεις (φιλικές, ερωτικές κλπ) είναι …κομβικής σημασίας για την υγεία, την ευεξία μας, την καλή ψυχολογική μας διάθεση μας από ότι … η γυμναστική.