Οι 11 “άνθρωποι” που άλλαξαν τον κόσμο σώζοντας…εκατομμύρια ζωές!

1971

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 

 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλονται όλα αυτά που σήμερα φαντάζουν δεδομένα; Από ιατρικές ανακαλύψεις ως καίριες και θαρραλέες κινήσεις σε καιρό πολέμου, σας παρουσιάζουμε – 11 ανθρώπους – που έσωσαν εκατομμύρια ζωές με τα επιτεύγματα και τις πράξεις τους.


 

1. Alan Turing, ο κρυπτογράφος που επίσπευσε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


 


O Turing ήταν Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και “κρυπτογράφος”. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», αλλά και της «τεχνητής νοημοσύνης». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Turing ήταν επικεφαλής της Ομάδας 8, η οποία αποκωδικοποίησε τη γερμανική κρυπτογραφική συσκευής «Enigma», γεγονός που επίσπευσε τη λήξη του πολέμου.


 

2. Karl Landsteiner, ο γιατρός που διαχώρισε τις ομάδες αίματος και κατέστησε πιθανές τις μεταγγίσεις αίματος.


 


Ο Karl Landsteiner ήταν Αυστριακός γιατρός. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για το διαχωρισμό του αίματος σε ομάδες στο σύστημα ΑΒ0. Το 1939 του δόθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή στο Ίδρυμα Ροκφέλλερ.


 

3. Jonas Salk, o γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας.


 


Ο Jonas Salk ήταν Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία θεωρούταν στις μεταπολεμικές Η.Π.Α. ο τρομακτικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.


 

4.  Στάνισλαβ Πετρόφ, Αντισυνταγματάρχης Έσωσε το κόσμο από πυρηνικό πόλεμο.


 

ctqzhgawaaamyzr


Στάνισλαβ Πετρόφ, έσωσε το κόσμο από…«πυρηνικό» πόλεμο το 1983. Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1983. Ο Πετρόφ είχε υπηρεσία σε κρίσιμη θέση που είχε να κάνει με την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα… η σειρήνα άρχισε να “ουρλιάζει” & πέντε «κόκκινα» προειδοποιητικά στίγματα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή του !

Σύμφωνα μ΄ αυτά που έβλεπε οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!

Ο Πετρόφ είχε τις διαταγές του. Έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν νέο, και ο Πετρόφ… δεν το εμπιστευότανε. Με τον υπολογιστή να επιμένει στις προειδοποιήσεις του ότι ξεκινά… ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Πετρόφ κάλεσε τους ανωτέρους του και ανέφερε “λάθος συναγερμό” & έτσι απέτρεψε μια πυρηνική καταστροφή. Αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν πράγματι λάθος των δορυφόρων & δικαιώθηκε…τουλάχιστον απ’την ιστορία! Απέσπασε το Βραβείο του Πολίτη του Κόσμου, στις 21 Μαΐου 2004.


 

5. Edward Jenner, ο γιατρός που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο.


 


Ο Edward Jenner ήταν Άγγλος γιατρός, ο οποίος επινόησε τον εμβολιασμό και θεωρείται  ο «πατέρας της Ανοσολογίας». Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη. Επίσης, εργάστηκε προς την εξάλειψη της ευλογιάς.


 

6. Joseph Lister, o πατέρας της αντισηπτικής χειρουργικής.


 


O Joseph Lister ήταν Άγγλος χειρουργός και πανεπιστημιακός. Έκανε ουσιώδεις μεταβολές στην εγχειρητική αγωγή και εγκαινίασε την αντισηπτική χειρουργική. Έγραψε επίσης πολλά έργα της ειδικότητάς του και τελειοποίησε διάφορες χειρουργικές μεθόδους και χειρουργικά εργαλεία. Για τις υπηρεσίες του στον τομέα της χειρουργικής τιμήθηκε από πολλά ανώτατα ευρωπαϊκά πνευματικά ιδρύματα.


 

7. Norman Ernest Borlaug, ο βιολόγος που κατέστησε διατροφικά ανεξάρτητες τις χώρες της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μεξικού.


 


Ο Norman Ernest Borlaug ήταν ένας Αμερικανός βιολόγος και ανθρωπιστής, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Ο Borlaug στα μέσα του 20ου αιώνα καλλιέργησε υγιείς ποικιλίες σιταριού, τις οποίες εισήγαγε στο Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία.


 

8. Alexander Fleming, ο γιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη.


 


Ο Alexander Fleming ήταν Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος που ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία, την ανοσολογία και τη χημειοθεραπεία. Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης το 1928, για την οποία και πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945. Μια άλλη σημαντική ανακάλυψή του είναι αυτή του ενζύμου λυσοζύμης το 1922.


 

9. Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov και Boris Baranov, οι άνθρωποι που περιόρισαν την καταστροφή του Τσερνομπίλ θυσιάζοντας τη ζωή τους.


 


Αυτά τα τρία άτομα έσωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τη ραδιενέργεια. Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ – 26 Απριλίου 1986 – ο αντιδραστήρας έπρεπε να πλημμυρίσει, ώστε να ψυχθεί. Στη συνέχεια, όμως το νερό αυτό   ήταν απαραίτητο να αποστραγγιστεί, αλλά η οποιαδήποτε επαφή με το νερό αυτό θα ήταν θανατηφόρα. Οι Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov and Boris Baranov προσφέρθηκαν και έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.
Πέθαναν αμέσως μετά λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια.


 

10. Fritz Haber, ο χημικός που παρήγαγε το λίπασμα


 


Ο Fritz Haber ήταν Γερμανός χημικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1918 για τη μέθοδό του για τη σύνθεση της αμμωνίας που οδήγησε στην εύκολη παραγωγή τόσο λιπασμάτων όσο και εκρηκτικών. Θεωρείται επίσης «πατέρας των χημικών όπλων» για σχετικές έρευνες και εφαρμογές του χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών αερίων κατά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


 

11. Sir Ronald Ross, ο γιατρός που ανακάλυψε τη νόσο της ελονοσίας.


 


Ο Sir Ronald Ross ήταν Βρετανός γεννημένος στην Ινδία γιατρός, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής 1902 για την εργασία του πάνω στην ελονοσία. Η ανακάλυψή του παρασίτου της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα των κουνουπιών οδήγησαν το Ρος στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τα κουνούπια, και έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της ασθένειας.


 

http://www.protothema.gr/world/article/546260/autoi-einai-oi-11-anthropoi-pou-allaxan-ton-kosmo/