5 πράγματα που πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου μετά το διαζύγιο

1430

Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση, όσο και αν ένας γάμος έχει φτάσει στο τέρμα του. Οι ισορροπίες διαταρράσονται, η συναισθηματική φόρτιση γιγαντώνεται και στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά, η απώλεια του πατέρα από τον γονικό του ρόλο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και σταθερούς χειρισμούς. Παρόλα αυτά, την περίοδο του χωρισμού οι γυναίκες τείνουν να μην δείχνουν την απαραίτητη προσοχή απέναντι στον εαυτό τους. Στη προσπάθειά τους να φροντίσουν τα παιδιά τους και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου τους ρόλου -που πολλές φορές είναι αυτό που λέμε στη καθομιλουμένη “μάνα και πατέρας μαζί”- παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες, επιρρίπτοντας ευθύνες σε έναν σύντροφο που έφταιξε και τις αδίκησε και σε έναν γάμο που τις εγκλώβισε.

Παρακάτω εστιάζουμε στα πέντε πράγματα που οφείλει μια γυναίκα να επιτρέψει στον εαυτό της μετά το τέλος ενός γάμου ή μιας πολύχρονης σχέσης, προκειμένου να μπορέσει να αποδεχτεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της και παράλληλα να χτίσει σε γερά θεμέλια για να προχωρήσει.

1. Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να θρηνήσει
Μην φοβάσαι να αναμετρηθείς με τον ψυχικό πόνο. Είναι το απαραίτητο στάδιο για να δεις τα πράγματα πιο ώριμα και πιο ξεκάθαρα. Όταν ο καιρός περάσει και τα δεις όλα από μια απόσταση, θα καταλάβεις πόσο “χρήσιμo” αποδείχθηκε ως συναίσθημα για το μέλλον που ονειρευόσουν να χτίσεις.

2. Μην επιδιώξεις επαφές με τον πρώην συντροφό σου
Γυρίζουμε σελίδα σημαίνει πως κοιτάμε μπροστά, ακόμα και αν χρειαστεί να γεννηθούμε για πολλοστή φορά από τις στάχτες μας. Τα πισωγυρίσματα δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν.

3. Συνειδητοποίησε πως δεν μπορείτε από σύντροφοι να γίνετε φίλοι
Οι άνθρωποι δεν είναι ρομποτάκια για να πατάς το κουμπί και να μετατρέπεις την ερωτική επιθυμία τους σε φιλία. Όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν αλλά συνεχίζουν να κρατούν επικοινωνία, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Ακόμα και αν ένα ζευγάρι χωρίσει με τον πιο πολιτισμένο και συναινετικό τρόπο, η φιλία με την έννοια του όρου που γνωρίζουμε δεν μπορεί να χωρέσει στη ζωή τους, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Όταν στη μέση υπάρχουν παιδιά, μια καλή σχέση στα όρια του τυπικού είναι η ιδανική λύση.

4. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αποδεχτείς τα λάθη σου
Μην βιαστείς να επιρρίψεις ευθύνες στον πρώην σύντροφο σου “βγάζοντας λάδι” τον εαυτό σου. Για την κατάληξη μιας σχέσης που λήγει άδοξα, δεν φταίει πάντα μόνο ο ένας. Κοιτώντας κατάματα τα λάθη μας, γινόμαστε καλύτεροι με τον εαυτό μας και με την επόμενη σχέση που θα σκεφτούμε να επενδύσουμε στο μέλλον.

5. Αφιέρωσε ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό σου και επιβράβευσέ τον με μικρές απολαύσεις και νέες δραστηριότητες
Όταν από δεσμευμένος ξαναγίνεσαι single, ναι… δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Όμως “κάθε αρχή και δύσκολη” δεν λένε; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείς με μια καινούργια δραστηριότητα ή να συνεχίσεις εκείνη που είχες εγκαταλείψει λόγω έγγαμου βίου και έλλειψης χρόνου. Δες φίλους, πήγαινε μια βόλτα στη φύση, κάνε κάτι που θα δώσει πρωτίστως χαρά σε σένα και τροφοδότησε εκείνη τη σπίθα που είχες ως παιδί, όταν ερχόσουν σε επαφή με κάτι καινούργιο και διψούσες να μάθεις τα πάντα για αυτό! Να θυμάσαι πως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν και πολλές φορές, είναι στο χέρι μας να προσθέσουμε μικρούς ήλιους που όμως, αποδεικνύονται τα ισχυρότερα καύσιμα για να δώσουν κίνητρο, ελπίδα και χαμόγελο στην καθημερινότητά μας.